Cara Menjual Barangan Borong

Sebaik sahaja anda mencari sumber untuk membeli produk borong, sudah tiba masanya untuk mula mencari pembeli. Menjual produk borong boleh berfungsi dengan pelbagai cara. Anda mungkin ingin membeli produk dari pengedar atau terus dari pengeluar, dan menjual produk tersebut kepada pengguna yang merupakan pengguna akhir. Pilihan lain adalah menjual barang dagangan kepada peruncit yang seterusnya menjual barang tersebut kepada pelanggan mereka. Tidak kira ke mana arah anda, setiap pasar sasaran memerlukan berbagai jenis pemasaran untuk membuat penjualan.

Jual Langsung

Menjual barang borong terus kepada pembeli akhir memerlukan membuka kedai batu bata, menggunakan e-commerce, atau bergantung pada surat untuk mendapatkan pesanan. Anda juga boleh membuat perjanjian dengan pengeluar dan pengedar produk untuk menurunkan barang-barang kapal yang dibeli pelanggan anda jika anda tidak mempunyai ruang untuk menyimpan barang dagangan. Pilihan lain untuk menjual langsung menghendaki anda menyiarkan produk anda di laman lelong dalam talian atau melalui syarikat yang membolehkan anda menyenaraikan produk anda di laman web mereka. Pasar loak memberi anda jalan lain untuk menjual produk anda, sangat berguna jika anda hanya mempunyai hujung minggu untuk mendorong produk anda.

Pasarkan terus kepada Pengguna Akhir

Sekiranya anda menjual secara langsung melalui Internet, gunakan iklan bayar per klik di mesin pencari dan di laman rangkaian sosial untuk mendorong lalu lintas ke laman web anda. Sekiranya anda membuka kedai, iklankannya melalui acara pembukaan. Gunakan papan tanda di dan berhampiran kedai untuk menarik pembeli. Letakkan iklan di surat khabar tempatan mengenai penawaran kedai anda, dan kirim risalah ke poskod tempat pembeli anda tinggal untuk membuat mereka berminat membeli dari anda. Untuk menjangkau bakal peruncit atau pengguna akhir melalui surat, buat katalog kecil, dan dorong penerima untuk menghubungi anda untuk membuat pesanan. Katalog juga berfungsi bersama dengan penyelesaian e-dagang dengan mengarahkan orang ke laman web anda untuk melakukan pembelian mereka.

Susun Pembahagian Tidak Langsung

Untuk menjual produk anda kepada peruncit, kenal pasti jenis kedai dan laman Internet yang memerlukan barang dagangan anda. Sebagai contoh, jika anda menjual komponen komputer, perniagaan membaiki komputer, kedai yang menjual alat ganti, dan syarikat yang membina komputer kustom adalah bagian dari pasar sasaran anda. Cari cara produk anda berbeza dengan pesaing, seperti kualiti, harga, atau trend di pasaran, untuk membuat pesanan pemasaran yang membuat mereka ingin membeli dari anda dan bukannya orang lain.

Promosikan Produk Anda

Gunakan surat terus untuk menghubungi peruncit, menerangkan jenis produk yang anda jual dan harga untuk membuat mereka teruja untuk menghubungi anda. Sekiranya anda menawarkan pelbagai produk yang saling berkaitan, seperti perhiasan yang terdiri daripada kalung, anting-anting, gelang dan cincin, buatlah katalog. Berikan keterangan setiap item, nombor pesanan, dan harga untuk memudahkan peruncit membuat pesanan. Bina laman web e-commerce perniagaan-ke-perniagaan, dan dorong peruncit untuk membuat pesanan melalui Internet. Minta nombor pengenalan cukai persekutuan pembeli, juga dikenali sebagai nombor EIN, kerana ini membuktikan bahawa pembeli adalah peruncit, dan bukan pengguna. Dengan cara itu, mereka mendapat harga untuk peruncit dan bukan harga yang lebih tinggi yang dibayar oleh pengguna akhir apabila anda menjual secara langsung.