Cara Mencetak Bil Bulanan dalam Buku Pantas

Penyata bil bulanan dapat dihasilkan dalam QuickBooks dengan mencetak dari daftar khas, yang disebut Daftar Pelanggan, yang melacak semua pembayaran dari daftar Terima Akaun utama anda. Daftar Pelanggan memantau semua transaksi dan pembayaran berdasarkan setiap pelanggan. Setelah anda menyediakan daftar, anda boleh mencetak penyata pada akhir bulan, yang membolehkan pelanggan anda melihat status akaun bulanan. Urus niaga dari daftar ini juga muncul dalam daftar Belum Terima Akaun anda. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat memasukkan pembayaran pelanggan ke dalam Daftar Pelanggan secara manual; pembayaran direkodkan secara automatik di tetingkap Terima Pembayaran.

1

Klik menu "Pelanggan" dan pilih "Buat Penyataan." Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu daftar Terima Akaun, pilih akaun dengan penyata pelanggan yang ingin anda cetak. Sebilangan besar syarikat tidak mempunyai lebih dari satu akaun A / R.

2

Pilih templat yang sesuai dari menu lungsur "Templat".

3

Pilih butang radio "Pernyataan Tempoh Dari" dan masukkan julat tarikh untuk menentukan jangka masa penyataan tersebut.

4

Tandakan butang radio di bahagian Pilih Pelanggan. Pilih dari Semua Pelanggan, Pelbagai Pelanggan, Satu Pelanggan, Pelanggan Jenis atau Kaedah Kirim Pilihan. Kemudian, klik pilihan "Lihat Pelanggan Terpilih ..." dan sesuaikan pelanggan yang dipilih, jika perlu.

5

Pilih mana-mana pilihan tersuai untuk pernyataan di bahagian Pilihan Tambahan. Anda boleh memilih untuk menunjukkan tarikh invois, mencetak dengan menagih poskod dan memberikan tarikh akhir. Di samping itu, anda boleh memilih untuk tidak mencetak penyata untuk pelanggan yang tidak mempunyai baki, memiliki baki di bawah ambang, tidak mempunyai aktiviti akaun, atau pelanggan yang tidak aktif.

6

Klik butang "Taksir Bayaran Kewangan ..." dan masukkan sebarang kadar tambahan untuk caj kewangan berdasarkan jumlah masa yang tertunggak.

7

Klik butang "Cetak" untuk mencetak penyata anda.