Cara Mengatasi Masalah Pembuat Masalah di Tempat Kerja

Pengacau pejabat adalah orang yang sama dengan pembuli halaman sekolah. Mereka mungkin tidak menarik rambut anda, menjauhkan anda dari perubahan atau mencuri wang makan tengah hari anda tetapi kehadiran mereka setiap hari di tempat kerja boleh membuat anda takut pergi bekerja. Keperibadian beracun dan aktiviti bersemangat jahat dapat meningkatkan tekanan anda, meningkatkan tekanan darah anda dan mempengaruhi prestasi kerja anda. Sekiranya keadaan belum sampai ke tahap mengajukan keluhan formal, anda dapat mengambil langkah awal untuk memberi tahu pengacau bahawa tindakannya tidak sesuai.

1

Minimumkan jumlah hubungan anda dengan pengacau pejabat. Sekiranya pejabat kecil atau anda bekerja di bahagian yang sama, ini mungkin menjadi cabaran. Anda boleh keluar dari bilik rehat atau bilik mandi jika dia ada di sana, mengelakkan kawasan seperti penyejuk air, tangga atau garaj parkir di mana dia berlama-lama, dan dengan sopan memberitahunya bahawa anda terlalu sibuk untuk bercakap jika dia tidak diundang ke rumah anda pejabat. Elakkan memberi peluru apa-apa peluru yang boleh digunakannya terhadap anda; khususnya, apa-apa maklumat mengenai kehidupan peribadi anda, kesalahan masa lalu atau aduan pekerjaan semasa.

2

Pertahankan integriti anda dengan selalu mengambil jalan tinggi. Menggoda untuk melawan api dengan api dan melakukan taktik yang sama seperti rakan sekerja beracun anda, ia boleh kembali menghantui anda sekiranya tindakan pembalasan anda diperhatikan oleh seseorang yang tidak menyedari situasi tersebut dan secara keliru menganggap anda sebagai penghasut. Ingatlah bahawa pengacau dipraktikkan dengan baik untuk mengalihkan kesalahan dan mempermainkan mangsa.

3

Laksanakan tugas anda dengan sangat baik. Sekiranya tujuan pengacau yang cemburu adalah membuat anda merasa seolah-olah pekerjaan anda dalam bahaya, cara terbaik untuk menyebarkannya adalah dengan membuktikan nilai anda kepada syarikat dengan bekerja dengan cekap, menyerahkan tugas berkualiti tinggi dan menjadi pemain pasukan. Orang lain akan segera melihat bahawa tuntutannya mengenai rendah diri anda tidak mempunyai asas sebenarnya. Berhati-hati - tetapi tidak paranoid - jika anda mengesyaki pengacau itu mungkin cuba mensabotaj karya anda. Lakukan tindakan yang diperlukan untuk melindunginya.

4

Menjalin komunikasi yang baik dengan rakan sekerja anda yang lain. Bersenang-senanglah, minat dalam hidup mereka, beri kredit di mana kredit perlu dibayar dan responsilah permintaan mereka untuk mendapatkan bantuan anda. Pengacau yang cuba memfitnah anda tidak akan mendapat banyak penonton untuk kisahnya sekiranya interaksi rakan sekerja anda dengan anda selalu hangat, jujur ​​dan positif. Sekiranya seseorang mengemukakan pernyataan fitnah itu kepada anda, jangan memancing pertengkaran dengan menyatakan bahawa gosip-monger itu bodoh. Balaslah dengan terkejut bahawa anda tidak dapat membayangkan mengapa begitu-dan-begitu akan mengatakannya, terutamanya kerana anda tidak saling mengenali.

5

Layan pengacau dengan hormat. Sekiranya sesuai, tanyakan kepadanya apakah sumber permusuhannya sehingga anda dapat bekerjasama untuk menyelesaikannya. Sekiranya dia menyebarkan gosip, minta dia menjelaskan mengapa. Ideanya bukan untuk membuat dia bertahan, melainkan untuk memberitahunya bahawa tindakannya tidak akan ditoleransi. Jangan bergurau, cajole, ceramah atau mengancam. Cukup katakan kepadanya bahawa anda mahu dia berhenti supaya anda berdua dapat fokus dalam melakukan pekerjaan yang anda bayar.