Cara Menjaga Komputer dalam Mod Sedia

Apabila berfungsi dengan betul, mod tidur, atau mod siap sedia, menjadikan komputer anda dalam keadaan kuasa rendah antara kegunaan. Beberapa tetapan di Windows boleh menyebabkan komputer bangun sebelum waktunya, menafikan kelebihan mod tidur. Untuk memastikan komputer anda dalam keadaan tertidur, pastikan peranti perkakasan seperti penyesuai rangkaian anda tidak mempunyai izin untuk mengaktifkan PC, dan ubah setiap tugas yang dijadualkan yang diatur agar komputer dapat dijalankan.

Peranti Perkakasan

1

Tekan kekunci "Windows", ketik "cmd" dan tekan "Enter" untuk melancarkan command prompt.

2

Ketik "powercfg -devicequery wake_armed" dan tekan "Enter." Sistem akan memaparkan senarai semua peranti terpasang dengan izin untuk menghidupkan komputer dari tidur.

3

Tekan "Windows-X" dan klik "Pengurus Peranti." Cari peranti yang disenaraikan di tetingkap command prompt dengan memperluas bahagian yang berkaitan - sebagai contoh, jika senarai itu termasuk kad Wi-Fi anda, lihat di bawah "Penyesuai rangkaian."

4

Klik kanan pada peranti dari senarai yang ingin anda cegah daripada mengaktifkan komputer dan klik "Properties." Buka tab "Pengurusan Kuasa".

5

Hapus centang "Benarkan peranti ini menghidupkan komputer" dan tekan "OK." Ulangi untuk mana-mana peranti lain dalam senarai yang anda tidak mahu. Anda tidak semestinya mengeluarkan kebenaran dari setiap peranti dalam senarai. Sebagai contoh, jika anda tidak membiarkan tetikus atau papan kekunci anda menghidupkan PC, anda perlu mengetuk butang kuasa untuk menyambung semula komputer sebagai gantinya.

Penjadual tugasan

1

Ketik "task scheduler" di skrin Mula dan klik "Task Scheduler" untuk membuka program. Buka folder tugas atas dari panel kiri.

2

Klik pada tugas pertama dalam senarai di panel tengah atas dan buka tab "Syarat" di bawah.

3

Tandakan sama ada kotak "Bangunkan komputer untuk menjalankan tugas ini" dicentang. Sekiranya ada, klik kanan tugas, klik "Properties", buka tab "Conditions" di pop-up, hapus centang kotak dan klik "OK."

4

Teruskan untuk memeriksa setiap tugas dalam senarai. Apabila anda menyelesaikan semua tugas, buka folder tugas seterusnya dan ulangi. Keluar dari Penjadual Tugas apabila selesai.