Apakah Entri Jurnal untuk Mencatat Kerugian Pelaburan yang Disedari?

Tidak ada jalan keluar, kadangkala pelaburan perniagaan anda menuju ke selatan Apabila berlaku, anda perlu melaporkan kerugian dalam penyata kewangan dan lejar perakaunan anda. Kerugian yang tidak direalisasikan adalah kerugian yang berlaku di atas kertas. Katakan stok yang anda pegang di syarikat lain telah kehilangan $ 5,000 tetapi anda tidak menjual. Selagi anda memegang stok, kerugian anda tidak dapat direalisasikan. Sekiranya anda menjual pada harga yang lebih rendah, anda akan mengalami kerugian yang disedari.

Tandakan ke Pasar

Apabila pelabur mempertimbangkan untuk memasukkan wang ke dalam perniagaan anda, atau pembekal berfikir untuk memberikan kredit anda, mereka melihat berapa nilai syarikat anda. Penting untuk menilai aset dan pelaburan anda dengan adil agar orang luar mendapat gambaran yang tepat mengenai keadaan syarikat anda. Sekiranya anda menjalankan perbadanan yang diperdagangkan secara terbuka, anda mesti mengeluarkan penyata kewangan yang tepat yang mengikut piawaian "GAAP" AS (Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum) AS.

Untuk menilai aset anda dengan adil, apabila tiba masanya untuk mengeluarkan kunci kira-kira baru, anda menandakannya untuk dipasarkan. Maksudnya, anda menandakannya di dalam buku dan penyata anda sebagai mempunyai nilai pasaran semasa, bukan yang anda beli. Sekiranya nilainya meningkat, tahniah, syarikat anda kini mempunyai lebih banyak aset, sekurang-kurangnya di atas kertas. Sekiranya nilainya jatuh, anda akan melaporkan kerugian. Sekiranya syarikat anda berdagang sekuriti, anda mungkin dapat menuntut kerugian yang belum direalisasikan sebagai penghapusan cukai.

Membuat Entri Jurnal

Andaikan tanda ke pasaran menunjukkan pelaburan $ 90,000 telah menurun sebanyak $ 10,000. Anda melaporkan bahawa dalam buku akaun anda sebagai potongan $ 10,000 ke mana-mana akaun jurnal yang menyimpan sekuriti, mengurangkan nilainya menjadi $ 80,000. Kemudian anda mencatatkan kredit $ 10,000 ke akaun kerugian yang belum direalisasikan. Dengan keuntungan tentu anda melakukan sebaliknya.

Petua

Dalam perakaunan, debit mengurangkan liabiliti tetapi menunjukkan peningkatan pada akaun aset. Kredit meningkatkan liabiliti tetapi mengurangkan aset.

Sekarang anggap anda menjual pelaburan dengan wang tunai sebulan kemudian, dengan harga pasaran $ 80,000. Anda mengkreditkan akaun sekuriti sebanyak $ 80,000 dan meletakkan $ 80,000 sebagai debit ke akaun tunai anda. Anda mengosongkan $ 10,000 daripada kerugian yang belum direalisasikan dan mencatat kredit $ 10,000 ke akaun kerugian yang direalisasikan. Sekiranya anda menjual stok sebelum anda menandakannya ke pasaran, anda akan terus mengalami kerugian tanpa perlu bersoal jawab dengan akaun kerugian yang belum direalisasikan.

Rawatan pada Penyata Kewangan

Kerugian yang tidak direalisasikan dan direalisasikan ditangani secara berbeza pada penyata kewangan syarikat. Kerugian atau keuntungan yang tidak direalisasikan berlaku pada kunci kira-kira kerana mewakili kerugian atau keuntungan dari nilai aset anda. Ia mengurangkan ekuiti pemilik. Kerugian atau keuntungan yang berlaku berlaku dalam penyata pendapatan kerana anda sebenarnya memperoleh atau kehilangan sejumlah wang.