Langkah-langkah dalam Menyiapkan Anggaran Operasi

Menyiapkan anggaran operasi memerlukan tindakan penyeimbangan menganalisis data yang ada mengenai penjualan dan perbelanjaan syarikat anda, dan meramalkan jumlahnya untuk tahun yang akan datang. Walaupun tidak mungkin ramalan anggaran anda benar-benar tepat, mempunyai anggaran operasi membantu anda mengetahui di mana untuk memperuntukkan dana, jabatan mana yang kurang atau kurang berprestasi, dan bagaimana anggaran yang lebih baik untuk masa depan. Dengan menguraikan unsur keuntungan dan perbelanjaan kepada bahagian yang dapat dicerna, anda akan dapat menyediakan anggaran operasi.

Jualan

Sebilangan besar anggaran perbelanjaan operasi anda berkisar kepada perbelanjaan, tetapi setelah dikumpulkan, jumlah tersebut akan dibandingkan dengan jumlah penjualan anda. Anda boleh memecahkan hasil penjualan mengikut suku atau bulan, mana yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menggunakan fail hamparan sederhana untuk mengesan dan mengagak penemuan anda. Analisis tahun sebelumnya untuk meramalkan penjualan anda untuk tahun berikutnya. Beri perhatian khusus kepada acara yang menjadikan nombor anda berbeza-beza. Sebagai contoh, jika anda mempunyai musim yang lebih menguntungkan daripada musim lain, maka anda boleh mengandaikan bahawa akan ada peningkatan peratusan penjualan yang sama tahun depan pada masa yang sama. Sekiranya anda mempunyai produk baru yang akan memulakan penjualan yang diharapkan, gambarkan jangkaan kenaikan peratusan pada bulan akan datang pada hamparan anda.

Kos Barang

Gunakan kaedah ramalan yang serupa untuk meramalkan berapa harga barang anda untuk suku atau bulan akan datang. Pertimbangkan jangkaan turun naik penjualan, kerana ini akan mempengaruhi pembelian barang anda. Setelah anda mempunyai jumlah untuk kos barang yang dijangkakan, tolak jumlah tersebut dari jangkaan penjualan. Jumlah jualan anda tolak jumlah kos barang anda adalah margin kasar anda. Setelah anda mempunyai nombor ini, anda dapat menggunakannya dengan jumlah keseluruhan kos anda yang lain untuk meramalkan pendapatan operasi anda.

Kos Lain

Bergantung pada saiz syarikat anda, anda akan mempunyai anggaran kos operasi lain. Beberapa contoh termasuk pembayaran gaji untuk pekerja, insurans untuk pekerja, kos overhed untuk menjaga kedai fizikal atau gudang, kos perjalanan, dan kos penyelidikan dan pembangunan. Catat perbelanjaan terdahulu anda dalam kategori yang berkaitan dengan perniagaan anda dan gunakan nombor tersebut untuk meramalkan perbelanjaan sepanjang tahun berikutnya. Kurangkan jumlah itu dari margin kasar anda untuk menentukan pendapatan operasi anda.

Cukai

Setelah anda menganggarkan pendapatan operasi anda, anda boleh menganggarkan cukai tahunan anda. Apabila anda mengurangkan cukai yang diramalkan dari kemungkinan pendapatan operasi anda, anda akan mendapat pendapatan bersih perniagaan anda, langkah terakhir dalam penyediaan anggaran operasi anda. Semasa anda maju pada tahun fiskal berikutnya, bandingkan keuntungan dan perbelanjaan anda dengan yang anda ramalkan dalam anggaran operasi anda. Sekiranya anda tidak menggunakan wang sebanyak yang anda harapkan di kawasan tertentu, pindahkan wang itu ke kawasan lain. Sekiranya anda menunjukkan kerugian, anda mungkin perlu mempertimbangkan pemberhentian atau pemotongan faedah tambahan untuk mengimbangi lebih baik tahun depan.