Sebab-sebab Penurunan Keuntungan Operasi

Dua sebab utama penurunan keuntungan operasi agak mudah dinyatakan - anda mempunyai penurunan penjualan atau kenaikan perbelanjaan. Memahami sebab-sebab yang berlainan ini boleh mengambil lebih banyak penggalian sebelum anda dapat mengatasi arus hakisan keuntungan. Memahami faktor-faktor biasa yang mengurangkan keuntungan perniagaan akan membantu anda mengambil langkah untuk mengatasinya dan melihat masalah dengan cepat sebelum mereka tidak terkawal.

Keuntungan Operasi dari Perniagaan Teras

Anda mungkin kehilangan wang hasil penjualan dan masih memperoleh keuntungan, bergantung pada sumber pendapatan anda. Keuntungan operasi merujuk kepada wang yang anda hasilkan dalam perniagaan teras anda, seperti membuat dan menjual widget. Sekiranya anda menjual widget bernilai $ 100,000, tetapi kos pembuatan dan overhead anda adalah $ 110,000, anda mengalami kerugian operasi sebanyak $ 10,000. Sekiranya anda memperoleh $ 25,000 dari royalti, pelaburan atau penjualan aset, anda masih dapat menunjukkan keuntungan perniagaan secara keseluruhan.

Penurunan Hasil Penjualan

Sebab yang jelas untuk penurunan keuntungan operasi adalah penurunan penjualan. Namun, ada kemungkinan untuk meningkatkan pendapatan penjualan anda dan mengalami penurunan keuntungan. Ini boleh berlaku sekiranya kenaikan jualan anda berasal dari penjualan item margin rendah yang lebih tinggi semasa anda mengalami penurunan penjualan produk margin tinggi. Walaupun pada masa-masa baik, penting untuk melacak penjualan anda mengikut margin, wilayah, saluran pengedaran dan wakil penjualan untuk melihat trend yang mungkin menimbulkan masalah.

Perbelanjaan Overhed Meningkat

Sebab lain yang umum untuk penurunan keuntungan adalah kenaikan kos. Walaupun kos anda untuk membuat widget tidak meningkat, anda mungkin mengalami kenaikan kos overhed, terutamanya ketika anda meningkatkan gaji pekerja jangka panjang setiap tahun. Sekiranya kos pembuatan dan overhead anda tetap sama dan penjualan anda baik, anda masih dapat melihat hakisan keuntungan sekiranya kos perkhidmatan hutang anda meningkat. Contohnya, kehilangan pembayaran pada kad kredit dapat meningkatkan kadar faedah dan pembayaran anda dengan ketara.

Menangani Hakisan Keuntungan

Laporan kewangan membantu anda memproyeksikan pendapatan, perbelanjaan, aliran tunai dan perkhidmatan hutang, yang membolehkan anda mengambil langkah menguruskan setiap bidang kritikal ini. Bahagikan perbelanjaan anda ke dalam pengeluaran dan perbelanjaan overhed jika anda belum melakukannya. Perbelanjaan pembuatan merangkumi sebarang kos yang berkaitan langsung dengan pengeluaran produk atau perkhidmatan anda. Kos overhed adalah kos yang anda peroleh untuk menjalankan perniagaan anda, seperti sewa, telefon, insurans, pemasaran dan bekalan pejabat.

Jejaki pengeluaran dan perbelanjaan overhead anda setiap bulan sebagai peratusan penjualan untuk melihat perubahan besar yang menunjukkan masalah. Walaupun faedah kad kredit dimasukkan ke dalam baki anda setiap bulan, catatnya sebagai perbelanjaan dalam anggaran anda untuk mendapatkan gambaran sebenar keuntungan anda. Analisis prestasi belanjawan anda terhadap unjuran anda setiap bulan untuk menentukan sama ada anda perlu menyesuaikan perbelanjaan berdasarkan unjuran penjualan yang salah.