Bagaimana Menjadi Pengedar Borong ke Salon Kecantikan

Oleh kerana halangan masuk untuk pemborong rendah, pengedar borong yang mendapatkan produk dan menjualnya ke salun mesti bersaing dengan banyak pengedar lain. Beberapa sudah menjalin hubungan dengan bakal pelanggan anda. Anda boleh mengalahkan persaingan dengan menawarkan perkhidmatan pengedaran khusus kepada pemilik salun kecantikan, yang dapat memberi anda aliran pendapatan yang menguntungkan dari hanya beberapa pelanggan yang boleh dipercayai.

Keperluan

Pengilang dan pemborong hanya berurusan dengan pengedar borong berlesen. Anda tidak memerlukan perlesenan khas untuk membeli dan mengedarkan produk penjagaan salun, tetapi anda perlu mendapatkan sijil penjualan dan penggunaan dari negeri anda dan mesti mempunyai perniagaan pemborong berdaftar secara sah. Anda boleh mendapatkan lesen secara dalam talian melalui laman web jabatan perdagangan negeri anda. Oleh kerana sebilangan pengeluar dan pemborong besar mungkin tidak berurusan dengan pemilik tunggal, anda mungkin perlu memasukkan perniagaan anda sebagai S-corporation, LLC atau C-corporation.

Penyumberan

Pengambilan produk kecantikan boleh memberi cabaran kepada pemborong baru, kerana pengeluar dan pemborong perkhidmatan penuh mungkin memerlukan pesanan awal yang besar. Perniagaan ini biasanya menawarkan kredit, tetapi mereka memerlukan anda membuktikan kelayakan kredit perniagaan baru anda. Anda boleh berurusan dengan pemborong perkhidmatan terhad yang membolehkan anda membuat pesanan lebih kecil tetapi biasanya beroperasi secara tunai dan membawa barang, yang bermaksud anda tidak dapat memperoleh produk secara kredit. Semasa mendapatkan produk penjagaan diri, anda harus berurusan dengan beberapa pemborong perkhidmatan terhad yang pakar dalam produk penjagaan diri.

Hubungan

Walaupun anda harus menjalin hubungan dengan pemborong dan pengeluar, anda mesti melakukan penyelidikan pasaran terlebih dahulu sebelum membeli produk. Berkeliling ke salon kecantikan tempatan dan tanyakan kepada pemilik jenis produk apa yang boleh anda berikan kepada mereka. Oleh kerana anda belum menjalin ikatan kepercayaan, mereka mungkin akan mengatakan bahawa mereka tidak berminat, tetapi anda boleh memperoleh pandangan berharga dengan melihat-lihat salun mereka dan melihat produk apa yang mereka stokkan. Anda juga dapat membuat kenalan awal yang dapat anda bina semasa anda mula memasarkan produk.

Pemasaran

Untuk menjalin hubungan awal dengan pemilik salun kecantikan, tawarkan mereka rangkaian produk pada masa pengiriman. Salon sasaran yang dimiliki oleh pemilik perniagaan kecil dan bercakap secara langsung dengan mereka dan bukan pengganti atau pekerja. Dengan konsainan, anda akan menerima sebahagian daripada keuntungan apabila salun menjual atau menggunakan produk yang anda berikan. Kaedah pengiriman berfungsi paling baik apabila anda mendapat kredit dari pengeluar dan pemborong dari mana anda mendapatkan produk tersebut. Bergantung pada anggaran anda, anda juga boleh memberikan produk secara percuma pada mulanya.

Penambahbaikan

Semasa anda menjalin hubungan dengan pemilik salun, tentukan keperluan perniagaan mereka. Terangkan dengan jujur ​​dan jelas produk apa yang boleh anda tawarkan dan harga yang boleh anda berikan. Sekiranya anda tidak dapat mengalahkan pemborong lain dengan harga, tawarkan perkhidmatan tambahan seperti waktu penghantaran yang fleksibel, pesanan minimum yang rendah dan perkhidmatan segera jika salon kehabisan produk. Setelah berjaya mendapatkan beberapa lokasi salon, anda dapat memperluas jangkauan anda dengan menggunakan kenalan yang ada sebagai rujukan dan bergantung pada kata-kata positif dari pemilik salun yang anda layani.