Contoh Kekurangan Tatakelakuan Pekerja

Sekiranya anda bertanya kepada kebanyakan pengurus, mereka mungkin akan memberitahu anda bahawa tatakelakuan adalah perkara yang baik. Ia dapat menetapkan standard yang tinggi untuk pekerja dan memastikan mereka berinteraksi secara profesional. Kod juga dapat menjadikan proses disiplin lebih mudah apabila berlaku tingkah laku yang tidak beretika. Walau bagaimanapun, kod tingkah laku juga mempunyai banyak kelemahan yang menunjukkan, seperti yang disahkan oleh Institut Etika Perniagaan, bahawa peraturan yang mengatur tingkah laku pekerja mestilah komponen dalaman budaya syarikat agar berkesan. Memiliki buku panduan pekerja tidak cukup untuk mempromosikan nilai etika.

Ketidaksamaan

Tatakelakuan sering dirangka, sebahagiannya, untuk memastikan bahawa semua anggota organisasi diperlakukan sama. Walau bagaimanapun, selalunya mereka yang berada di peringkat atasan pengurusan dan kreatif diberi "bye" pada kod tertentu, seperti yang menyekat bagaimana pekerja bercakap mengenai syarikat atau sejauh mana pekerja dibenarkan untuk mempunyai hubungan peribadi di luar pekerjaan. Menurut penyumbang CNN Money, Eleanor Bloxham, jika syarikat akan mempunyai kod tingkah laku, mereka harus mempertimbangkan semula kod yang tidak dapat diterapkan sama.

Tidak boleh dikuatkuasakan

Beberapa kod tingkah laku, mungkin kerana salah laku pekerja pada masa lalu, mengambil pendekatan pengurusan mikro, menentukan butiran terperinci seperti jenis bahan yang boleh dipakai di pejabat atau berapa lama panggilan telefon peribadi yang tepat. Menurut Kemahiran Kepemimpinan untuk Kehidupan, penting bagi kod tingkah laku untuk diperincikan kerana beberapa soalan, seperti sama ada membawa pulang pena syarikat beretika, akan memberikan banyak jawapan. Walau bagaimanapun, Eleanor Bloxham menyatakan bahawa kod-kod tersebut boleh menjadi rumit, bertentangan dan akhirnya tidak berkesan apabila orang-orang, termasuk penyelia yang tidak dapat menguatkuasakan kod-kod tersebut dan masih mempunyai tempat kerja yang produktif, meninggalkannya demi "akal sehat." Sebaliknya, sebuah syarikat di mana nilai kejujuran tersemat dan dihargai dapat menghasilkan budaya di mana tidak ada orang yang mempertimbangkan untuk mengambil pena.

Kelakuan Korporat yang tidak beretika

Dalam beberapa kes, kod tingkah laku dapat memudahkan tingkah laku korporat yang tidak beretika. Kod tingkah laku yang membatasi kemampuan pekerja untuk bersuara menentang syarikat boleh membuat mereka tenang kerana takut kehilangan pekerjaan atau pembalasan undang-undang walaupun syarikat itu terlibat dalam amalan yang tidak beretika. Selanjutnya, kod tingkah laku dapat digunakan untuk menetapkan peraturan yang beretika, yang diarahkan oleh pengurus agar tidak dipatuhi, jadi jika berlaku salah laku adalah pekerja individu, bukan syarikat yang akan disalahkan.

Kekurangan Kestabilan

Walaupun banyak kod tingkah laku dikembangkan berdasarkan nilai korporat, pernyataan misi dan bahkan insiden penyelewengan syarikat yang lalu, jarang ada yang memegang syarikat terhadap kod tingkah laku mereka sendiri. Dengan kata lain, mereka tidak stabil, dan pemilik atau dewan pengarah dapat menyemaknya agar merangkumi keperluan dan keinginan semasa syarikat - sama ada beretika atau tidak - pada bila-bila masa.