Bagaimana Bank Berfungsi?

Bank adalah institusi yang tujuan utamanya adalah untuk menerima deposit dan membuat pinjaman, walaupun bank juga mungkin menawarkan banyak perkhidmatan lain. Sejumlah jenis bank ada, termasuk bank perdagangan, bank pengguna, bank pelaburan, bank pusat dan bank antarabangsa. Perkhidmatan perbankan yang mungkin bermanfaat bagi perniagaan kecil anda merangkumi akaun simpanan, khidmat nasihat, pinjaman komersial dan perkhidmatan pembayaran.

Sistem Perbankan AS

Sistem perbankan Amerika Syarikat adalah sistem dwi yang merangkumi peraturan dan pengawasan di peringkat negeri dan persekutuan. Anda mungkin melihat perkataan "nasional" atau "negeri" atas nama bank. Tatanama ini tidak ada kaitan dengan lokasi fizikal bank. Sebaliknya ia ada kaitan dengan bagaimana bank itu disewa. Bank negara dipetakan dan dikawal selia oleh Pejabat Pengawal Mata Wang. Bank negara disewa dan dikawal selia oleh jabatan perbankan setiap negara. Organisasi penyewaan bertanggungjawab untuk memastikan bank mempunyai modal yang mencukupi untuk beroperasi dengan cekap dan pengurusan bank mempunyai kepakaran yang mencukupi untuk beroperasi dalam had amalan perbankan yang baik.

Fungsi Bank

Bank menarik pendeposit dengan menawarkan untuk membayar faedah atas dana yang disimpan dalam simpanan. Mereka kemudian mengumpulkan dana semua pendeposit mereka dan meminjamkan dana tersebut kepada peminjam yang berkelayakan dengan kadar faedah yang lebih tinggi. Bank memperoleh wang melalui penyebaran antara kadar faedah yang dibayarkannya dan kadar faedah yang dikenakannya. Peraturan bank mengharuskan bank untuk mempertahankan tingkat modal yang ditetapkan untuk memenuhi kebutuhan pendeposit permintaan, yaitu, mereka yang memiliki simpanan mereka dalam akaun yang dapat diakses dengan mudah, seperti akaun simpanan buku simpanan dan memeriksa akaun. Kadang-kadang bank mungkin kekurangan wang siap dan perlu meminjam dana jangka pendek dari bank Rizab Persekutuan. Pinjaman ini dibuat dengan kadar faedah rendah, yang biasanya disebut sebagai kadar diskaun Federal Reserve.

Bayaran

Untuk sebahagian besar abad ke-20, bank memperoleh sebahagian besar pendapatan mereka dari kadar faedah yang tersebar antara deposit dan pinjaman. Sejak pertengahan 1980-an, bank semakin bergantung pada perkhidmatan berasaskan yuran untuk membantu meningkatkan garis bawahnya, menurut Federal Reserve Bank of Chicago. Bank boleh memperoleh sebahagian besar pendapatan mereka dari perkhidmatan tanpa faedah atau berdasarkan yuran untuk perkhidmatan perbankan tradisional atau bukan tradisional. Bayaran daripada perkhidmatan tradisional mungkin termasuk bayaran lewat pembayaran kad kredit, caj perkhidmatan bulanan untuk akaun cek tanpa faedah dan caj cek dikembalikan. Bayaran untuk perkhidmatan bukan tradisional mungkin termasuk bayaran untuk perkhidmatan insurans, perkhidmatan pembrokeran sekuriti dan perkhidmatan perbankan saudagar.

Perkhidmatan Tambahan

Bank anda mungkin menawarkan pelbagai perkhidmatan sampingan yang dapat menguntungkan perniagaan kecil anda. Bank anda mungkin menyediakan perkhidmatan pedagang yang membolehkan anda menawarkan beberapa pilihan pembayaran kepada pelanggan anda, seperti kad kredit. Anda mungkin dapat mengatur pembayaran gaji anda dengan deposit langsung melalui bank anda. Jurubank anda boleh mengendalikan program persaraan perniagaan kecil anda melalui 401k atau SEPIRA. Jurubank anda mungkin dapat memberikan atau mengesyorkan penyedia untuk pelbagai jenis insurans perniagaan. Bank anda mungkin menawarkan simpanan selamat untuk dokumen perniagaan penting anda dalam peti simpanan. Senarai perkhidmatan perniagaan kecil yang mungkin tersedia untuk anda melalui bank anda banyak dan berbeza dari bank ke bank.