Teknik Pemasaran untuk Industri Kasut

Pemasaran dalam industri kasut boleh menjadi sukar, terutamanya jika anda adalah perniagaan kecil yang menjual barisan kasut baru. Pelanggan mempunyai kecenderungan untuk mematuhi jenama kegemaran mereka dan membuat mereka mencuba sesuatu yang baru tidak selalu mudah. Tetapi banyak syarikat kasut yang lebih besar menggunakan teknik pemasaran yang dapat dipelajari oleh perniagaan kecil dan digandakan dengan mudah.

Sumber orang ramai

Crowdsourcing adalah teknik pengiklanan baru yang berguna untuk industri kasut. Ia melibatkan penggunaan pelanggan dan peminat untuk memasarkan produk kepada orang ramai. Sebagai contoh, Kasut Kaki Terkenal menjalankan kempen Hari Ibu di mana ia mendorong pelanggan untuk berkongsi video - berjudul "Surat kepada Ibu" - dengan ibu mereka sendiri. Perniagaan kecil boleh mengadakan pertandingan serupa atau menawarkan peluang kepada pelanggan untuk menyerahkan video mereka sendiri, dengan pemenang mendapatkan sepasang kasut percuma.

Reka Sendiri

Teknik lain untuk menarik pelanggan adalah memberi mereka peluang untuk merancang kasut mereka sendiri. Ini menjadikan produk anda unik dan lebih disesuaikan dengan keperluan mereka. NikeID melakukan ini di laman webnya dengan membiarkan pelanggan memilih dari senarai warna dan menambahkan ikon atau nombor mereka sendiri. Beberapa perniagaan kecil membezakan diri dengan membiarkan pelanggan memuat naik reka bentuk yang kemudian dicetak pada kasut.

Media Sosial

Media sosial adalah cara yang murah bagi perniagaan kecil untuk memasarkan kasut mereka. Anda boleh membuat halaman perniagaan di Facebook, Pinterest dan Instagram di mana anda menyiarkan gambar produk yang mungkin diminati oleh pelanggan dan membiarkan pelanggan menyiarkan testimoni positif mengenai pengalaman mereka dengan kasut anda. Sebenarnya, beberapa peruncit memasang gambar di Pinterest yang menghubungkan terus ke tempat pengguna dapat membeli kasut yang mereka cari.

Media Campuran

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tidak boleh meninggalkan kaedah pemasaran tradisional untuk perniagaan kasut anda. Iklan televisyen, siaran radio dan iklan cetak paling berkesan apabila dicampurkan dengan laman web dan media sosial. Pemasaran bersepadu membawa pelanggan lama dan muda. Ini kerana pasaran pengguna menjadi lebih terpecah-belah, dengan kumpulan yang berbeza menggunakan pilihan media yang sangat berbeza sebagai sumber maklumat utama mereka.