Perbezaan Antara Strategi, Rancangan dan Taktik

Orang menggunakan strategi, rancangan dan taktik untuk mencapai hasil yang berjaya dalam projek perniagaan dan tujuan peribadi mereka. Ketiga-tiga konsep tersebut saling bekerjasama dan sebenarnya saling bergantung antara satu sama lain. Anda tidak dapat mengembangkan rancangan tanpa strategi, atau taktik tanpa rancangan. Strategi kompetitif yang mantap membantu perniagaan memperoleh bahagian pasaran.

Strategi

Strategi melibatkan cetak biru untuk memperoleh kelebihan daya saing. Contohnya, cermin mata mempunyai lensa kaca selama lebih dari 400 tahun. Sebuah syarikat mengembangkan strategi untuk merancang lensa plastik yang lebih murah, hampir tidak dapat dipecahkan dan ringan. Produk ini memberi syarikat kelebihan daya saing berbanding pengeluar kaca mata yang lain. Strateginya merangkumi semua rancangan kompleks yang diperlukan untuk menjayakan projek ini.

Orang menggunakan strategi dalam kehidupan peribadi mereka untuk meningkatkan daya saing atau kestabilan kewangan mereka. Sebagai contoh, lulusan kolej yang baru diambil bekerja mengembangkan strategi untuk memajukan hierarki korporat. Strateginya termasuk memanfaatkan kekuatannya dan mengatasi keberatan.

Rancangan

Rancangan adalah matlamat tahap kedua dalam hierarki. Strategi yang kompleks mungkin mengandungi banyak rancangan. Dengan menggunakan contoh kaca mata, pengeluar harus mengenal pasti plastik yang sesuai yang cukup keras untuk penggunaan harian tetapi cukup lembut untuk mengisar ke pembesaran yang betul; cari atau reka bentuk peralatan untuk mengisar dan mengorek lensa; kontrak dengan pembekal; cari kedai untuk menjual produk; dan mengiklankan penemuan barunya kepada orang ramai. Setiap bahagian strategi mempunyai rancangan tersendiri untuk mencapai tujuannya.

Taktik

Taktik adalah kaedah langkah demi langkah yang anda gunakan untuk menyelesaikan rancangan. Meneruskan contoh kacamata, untuk menyelesaikan rancangan mengenal pasti plastik yang sesuai, taktiknya meliputi: mengenal pasti semua perniagaan yang menghasilkan plastik, membeli sampel setiap jenis plastik, sampel ujian dan merekod kebaikan dan keburukan, dan memutuskan sama ada satu plastik sesuai atau sekiranya syarikat memerlukan formula khusus.

Menggabungkan Semuanya

Selain mengenal pasti kekuatan dan kelemahan pesaing, fahami pasaran anda dan ketahui niche mana yang boleh anda hasilkan dengan menguntungkan. Anda memerlukan maklumat ini untuk mengembangkan strategi persaingan yang baik.