Cara Mengira Gaji Rakan Kongsi

Mereka mengatakan bahawa dua kepala lebih baik daripada satu, dan begitulah wujudnya perkongsian. Sama ada anda seorang doktor yang mencari rakan sebaya untuk mengambil lebih banyak pesakit, seorang peguam yang ingin mencuba pelbagai jenis undang-undang atau anda mempunyai idea yang bagus - tetapi anda memerlukan seseorang yang mempunyai lebih banyak kecerdasan perniagaan untuk membantu melaksanakannya - membentuk perkongsian adalah cara untuk mewujudkan perniagaan yang lebih besar daripada anda. Namun, ini bermaksud bahawa anda juga harus berkongsi keuntungan, yang hanya wajar, kerana anda meminta orang lain mengambil risiko kewangan dengan anda.

Apa itu Perkongsian?

Perkongsian adalah apabila dua atau lebih individu menggabungkan kepakaran mereka dan memulakan perniagaan yang mereka berdua miliki. Kepemilikan dapat dibahagi sama dengan 50/50, peratusan yang berbeza berdasarkan pengalaman, atau dapat berdasarkan jumlah aset dan jumlah ekuiti yang dibawa oleh setiap pemilik kepada perniagaan. Contohnya, jika kedua-dua rakan kongsi memberikan $ 50,000 untuk perniagaan, mereka boleh menjadi rakan kongsi yang setara. Sekiranya satu rakan kongsi melabur $ 40,000 dan yang lain melabur $ 60,000, yang mempunyai pelaburan yang lebih besar boleh menuntut bahagian keuntungan yang lebih besar daripada rakan yang lain. Atau, mungkin satu rakan kongsi hanya menyumbang sejumlah kecil, tetapi dia membawa banyak pengalaman yang tidak akan dimiliki oleh perniagaan. Orang ini juga boleh dijadikan pasangan yang setara, walaupun sumbangan wangnya lebih rendah.Perjanjian perkongsian memberikan semua butiran untuk perkongsian, termasuk bagaimana keuntungan dibahagi; bagaimana rakan baru akan ditangani; dan, apa yang berlaku sekiranya perkongsian itu berakhir.

Akaun Perkongsian dalam Perakaunan

Untuk sistem perakaunan berasaskan akruan, terdapat dua akaun utama. Akaun modal rakan kongsi mencatatkan pendapatan bagi setiap pasangan. Akaun penggambaran memperincikan pengeluaran yang dibuat oleh rakan kongsi dari akaun modal rakan kongsi. Akaun rakan kongsi dikemas kini semasa bahagian penutup ditutup dalam kitaran perakaunan. Setelah Penyata Pendapatan dihasilkan dan pendapatan bersih ditambahkan ke Ringkasan Pendapatan, pendapatan dibahagikan antara rakan kongsi, menurut perjanjian perkongsian. Akaun Drawing adalah akaun yang digunakan untuk mencatat gaji kepada rakan kongsi. Contohnya, jika rakan kongsi menghasilkan $ 2,000 seminggu, Lukisan Rakan Kongsi didebitkan dan Wang Tunai dikreditkan sebanyak $ 2,000. Pada akhir kitaran perakaunan, akaun Drawing ditutup dengan mengkreditkan akaun dan mendebitkan akaun Modal Rakan Kongsi.

Perakaunan Pembahagian Perkongsian - Peruntukan Sama

Katakan bahawa Madge dan Joel adalah rakan kongsi yang sama dalam perniagaan. Mereka telah bersetuju untuk berkongsi keuntungan 50/50. Pada bulan Februari, perniagaan itu mempunyai pendapatan bersih $ 30,000. Ini bermaksud bahawa kedua-dua Madge dan Joel mendapat $ 15,000 (30,000 x 50 peratus). Catatan jurnal akan menjadi debit ke Ringkasan Pendapatan sebanyak $ 30,000 dan kredit ke Akaun Modal Madge dengan harga $ 15,000 dan kredit ke Akaun Modal Joel dengan harga $ 15,000.

Penyertaan Jurnal untuk Gaji Rakan Kongsi - Peruntukan Peratusan

Daripada pembahagian keuntungan 50/50, mari kita anggap bahawa Madge dan Joel membuat pengaturan yang berbeza. Madge mempunyai lebih banyak wang untuk dilaburkan, tetapi Joel mempunyai peralatan utama yang akan memudahkan menjalankan perniagaan. Madge mungkin berkongsi 55 peratus keuntungan dan Joel akan mendapat 45 peratus. Perniagaan ini mempunyai pendapatan bersih $ 100,000. Ringkasan Pendapatan akan didebitkan $ 100,000 dan akaun Madge dan Joel's Capital masing-masing akan mendapat kredit $ 55,000 dan $ 45,000.

Pada Waktu Cukai

Sebilangan besar pelaburan dalam perakaunan perkongsian menghendaki setiap rakan kongsi menyatakan pendapatannya sendiri atas penyata cukai pendapatan peribadi mereka. Dengan menggunakan penyata perakaunan akhir akaun modal rakan kongsi untuk tahun ini, harus memberikan setiap pasangan pendapatan mereka untuk tahun ini, yang akan digunakan untuk menentukan liabiliti cukai rakan kongsi.