Cara Membuka Syarikat Pengedar Baja

Pasar baja bernilai $ 155.8 bilion pada tahun 2019, menurut Mordor Intelligence. Industri ini dijangka berkembang sebanyak 3.5 peratus setiap tahun antara 2020 dan 2025 - itu berita baik bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan pengedaran baja. Sekiranya anda memutuskan untuk meneruskan usaha ini, luangkan masa untuk meneliti undang-undang tempatan. Sebilangan besar negeri memerlukan lesen dan izin khas untuk pengedar.

Petua

Sebagai tambahan kepada lesen perniagaan am, negeri anda mungkin memerlukan lesen pengedar baja dan izin khas untuk pejabat dan gudang anda. Pastikan anda mengetahui apa yang diliputi oleh lesen dan apa dokumen lain yang anda perlukan untuk mengedar, mengendalikan atau mengangkut bahan baja.

Teliti Pasar Baja

Langkah pertama untuk memulakan pengedaran baja adalah dengan meneliti pasaran. Mempunyai pengetahuan mendalam mengenai pemakanan tanah dan tumbuhan sama pentingnya. Perniagaan pengedaran baja yang menyasarkan petani organik, misalnya, akan menawarkan produk yang berbeza dan memasarkannya secara berbeza daripada satu penjualan kepada peminat berkebun. Populariti pertanian komersial yang semakin meningkat akan meningkatkan permintaan baja nitrogen pada tahun-tahun mendatang, jadi ini mungkin merupakan peluang pelaburan yang baik.

Pengedar baja membeli produk ini secara pukal dari pengeluar atau pemborong. Sebagai contoh, syarikat pengeluaran baja kecil cenderung menjual secara langsung melalui pengedar dan memberikan simpanan kepada pelanggan. Sebagai pengedar, anda mesti menghubungi pembekal, bertanya mengenai produk mereka dan meminta sebut harga. Lihat apa yang ditawarkan pesaing anda dan kemudian cuba mengisi jurang di pasaran.

Juga, pastikan anda mengetahui bagaimana pelbagai jenis baja berfungsi. Sebagai contoh, nitrogen, fosfat dan kalium adalah baja yang paling banyak digunakan dalam pertanian tetapi boleh menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan jika digunakan secara berlebihan. Menurut USDA, bahan-bahan ini dapat mencemarkan tanah, air dan udara dan harus digunakan dengan berhati-hati.

Buat Rancangan Perniagaan

Sebagai tambahan kepada penyelidikan pasar, rancangan perniagaan anda harus menentukan target audiens anda, dan juga tahap persaingan. Kaji jenama baja yang paling popular dan lihat apa yang mereka tawarkan. Contohnya, Humalfa, BioStar Organics dan Fertrell Co Plant adalah antara pengeluar baja organik terkemuka di AS Hubungi mereka untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sasaran pasaran, produk, harga dan matlamat pemasaran mereka.

Fikirkan struktur perniagaan, misi dan strategi pemasaran anda - dan sertakan semua perkara dalam rancangan perniagaan anda. Tentukan kos permulaan anda dan buat ramalan kewangan untuk lima tahun pertama atau lebih, menasihati Pentadbiran Perniagaan Kecil. Mengambil kira kos pergudangan, pekerjaan, bekalan, pengangkutan dan aspek penting lain.

Serlahkan cadangan nilai dan kelebihan daya saing anda sambil memberi tumpuan kepada keuntungan perniagaan baja. Menurut laporan Fertilizer Institute pada tahun 2018, industri ini dua kali lebih selamat daripada industri kimia. Selain itu, ia mampan dan menarik berbilion-bilion dalam penyelidikan dan pembangunan. Sebagai pengedar baja, anda mungkin menggunakan maklumat ini dalam rancangan perniagaan anda untuk mendapatkan dana dan memasarkan produk anda kepada pelanggan sasaran.

Memulakan Perniagaan Pengedaran Baja

Apabila anda sudah bersedia untuk memulakan, ambil langkah yang diperlukan untuk mendaftarkan syarikat anda ke negeri ini dan mencapai kepatuhan undang-undang. Pejabat Kimia Negara Indiana, misalnya, mengeluarkan lesen pengedar baja kepada mereka yang ingin menjual, menukar atau membekalkan produk ini dan bekerja secara langsung dengan pemohon baja yang diperakui.

Jabatan Pertanian Minnesota menyatakan bahawa syarikat tidak boleh menjual atau mengedar produk ini tanpa lesen. Sekiranya anda beroperasi di beberapa lokasi di dalam dan di luar negeri, anda memerlukan lesen untuk setiap lokasi perniagaan. Permohonan boleh dilengkapkan secara dalam talian. Pastikan anda memperbaharui lesen anda setiap tahun.

Sebagai pengedar baja, anda mungkin juga memerlukan lesen perniagaan am, sijil kebakaran, izin zon atau bangunan dan perlindungan harta tanah untuk gudang anda. Permit tambahan mungkin diperlukan untuk pejabat anda - jika anda memilikinya. Juga, berhati-hatilah bahawa lesen pengedar baja mungkin tidak membenarkan anda mengangkut produk ini ke aplikasi atau laman web penyimpanan. Sekiranya demikian, anda mesti menyewa syarikat khusus atau mendapatkan lesen perniagaan baja.