Cara Menjual Roti Buatan Sendiri

Anda tidak boleh meletakkan sebutir roti buatan sendiri di dalam beg dan menawarkannya untuk dijual. Sebelum menjual roti pertama, tentukan diri anda sebagai perniagaan dan ikuti peraturan negeri anda. Anda juga memerlukan resipi yang menghasilkan roti yang sedap sama ada anda menyediakan lima atau 500 roti. Mula menjual di pasar dengan pangkalan pelanggan terbina dalam untuk membantu anda mengembangkan pangkalan pelanggan anda sendiri.

1

Kembangkan resipi roti yang akan memberikan sebuku roti yang terasa sama setiap kali anda membuatnya. Gunakan peratusan pembuat roti untuk membolehkan anda menyesuaikan jumlah roti yang anda buat setiap masa. Jumlah tepung yang anda tambahkan selalu 100 peratus apabila anda menggunakan peratusan pembuat roti. Sekiranya anda mahukan doh basah, anda boleh menambah 60 peratus air. Sekiranya anda menggunakan 5 paun tepung, tambahkan 3 paun air, kerana 3 paun adalah 60 peratus dari 5 paun. Peratus roti membolehkan anda meningkatkan resipi ke atas dan ke bawah dengan mengalikan peratusan air, ragi dan garam dengan jumlah tepung yang anda gunakan.

2

Memohon lesen dan perakuan yang diperlukan oleh negeri anda. Beberapa negeri, seperti Massachusetts, membolehkan anda menyediakan roti di rumah, selagi dapur anda melalui pemeriksaan. Di negeri lain, seperti Pennsylvania, anda mesti membuat makanan di dapur komersial. Sewa peguam untuk membantu anda melalui proses mendapatkan izin dan lesen perniagaan yang betul.

3

Cari tempat untuk menjual roti anda. Memohon diri di pasar tani tempatan atau bawa roti ke pasar makanan kecil. Sediakan sampel roti anda untuk diberikan kepada pemilik pasar. Bawalah biografi ringkas mengenai diri anda dan roti anda bersama dengan maklumat hubungan anda. Setelah membina perkara berikut, jual terus kepada pelanggan melalui pesanan e-mel atau telefon, terutama pada bulan-bulan ketika pasar tani ditutup.

4

Bungkus roti anda dengan menarik dan praktikal. Masukkan roti ke dalam kertas atau beg plastik jernih dengan ikatan berpusing. Label roti dengan jenis roti, berat dan ramuannya. Sertakan nama dan maklumat hubungan anda agar pelanggan dapat menghubungi anda jika diperlukan.

5

Harga roti anda berdasarkan kos ramuan dan masa yang anda habiskan untuk membuatnya. Cuba dapatkan tawaran terbaik untuk bahan-bahan untuk mengurangkan kos anda. Contohnya, beli tepung dan ragi secara pukal untuk menjimatkan wang. Sekiranya pelanggan mengadu tentang kos roti anda kerana harganya lebih tinggi daripada sepotong roti di kedai runcit, terangkan kepada mereka mengapa roti anda lebih mahal.