Penerangan mengenai Tugas Pemilik Stor

Memiliki kedai boleh menjadi impian menjadi kenyataan bagi mereka yang ingin bekerja sendiri dan mengambil risiko keusahawanan. Sekiranya anda merancang untuk membeli perniagaan anda sendiri, fahami bahawa banyak tanggungjawab mengiringi gelaran pemilik kedai. Tugas tepat anda akan berbeza bergantung pada berapa banyak pekerja yang anda awasi, dan jenis kedai apa yang anda rencanakan untuk dimiliki.

Uruskan Pengurus atau Stor

Salah satu tugas utama anda adalah menguruskan operasi harian kedai. Sekiranya anda telah mengambil satu atau lebih pengurus, anda perlu memerhatikan mereka dan memastikan mereka melakukan pekerjaan yang memuaskan. Sekiranya anda telah memutuskan untuk menguruskan kedai sendiri, anda perlu melaksanakan semua fungsi yang diperlukan oleh pengurus: menyediakan perkhidmatan pelanggan; memastikan rak diisi dengan lengkap; dan secara langsung mengawasi, mengurus dan mendisiplinkan pekerja peringkat rendah.

Kewangan

Sebagai pemilik, anda akhirnya akan bertanggungjawab, dan mempunyai kepentingan paling besar, kejayaan kewangan kedai. Ini bermaksud bahawa anda mesti mengesan maklumat mengenai keuntungan dan kerugian dan membuat keputusan penting mengenai strategi harga dan pemasaran. Anda mungkin juga bertanggungjawab untuk memantau penerimaan dan kewangan harian. Ini adalah aspek memiliki kedai anda sendiri yang paling sering melibatkan banyak kertas kerja.

Penglihatan

Ingat, pekerja anda yang lain berkemungkinan mendapat gaji setiap jam atau gaji; anda yang akan berjaya atau gagal dengan kedai. Terserah anda untuk memastikan bahawa anda menarik pelanggan yang cukup, dan itu bermaksud merancang dan mengekalkan visi untuk kedai. Tentukan demografi mana yang ingin anda sasarkan, kemudian beli inventori untuk menarik minat pasaran pilihan anda, dan aturkan dengan cara yang disukai pelanggan yang disasarkan.

Jam

Perlu diingat bahawa anda mungkin tidak menjalankan jadual asas 9 hingga 5 sebagai pemilik kedai anda. Apabila ada yang salah setelah berjam-jam, atau akaun perlu dikemas kini, anda harus memastikan bahawa apa yang perlu berlaku berlaku. Waktu bekerja mungkin bergantung kepada berapa pekerja yang anda ada. Sebagai contoh, pemilik sebuah kedai barang sukan melaporkan di laman web JobShadow.com bahawa ketika dia biasa bekerja antara 50 dan 60 jam seminggu, memberikan lebih banyak tanggungjawab kepada pengurusnya telah memungkinkannya untuk mengurangkan antara 25 dan 30 jam seminggu .