Apakah Pendekatan Inovatif untuk Pengurusan Korporat?

Oleh kerana dunia perniagaan menjadi lebih bersepadu secara global, landskap persaingan berubah secara drastik. Perniagaan tenaga elektrik tradisional diancam oleh syarikat-syarikat baru yang mungkin tidak pernah wujud beberapa tahun yang lalu. Hasilnya, pengurus korporat perlu terus berinovasi dan berusaha untuk terus maju dalam persaingan dengan memanfaatkan sumber daya mereka.

Analisis SWOT

Agar pengurus korporat berkesan hari ini, mereka perlu mempunyai pemahaman yang sangat baik tentang apa yang berlaku di pasaran. Melakukan analisis SWOT membantu pengurus untuk menyedari kekuatan dan kelemahan syarikat, peluang dan ancaman. Melakukan analisis dalaman perniagaan menunjukkan kekuatan dan kelemahan. Pada dasarnya, pengurus perlu mengetahui apa yang syarikat mereka lakukan dengan baik dan apa yang dilakukannya dengan buruk sebelum mereka dapat membuat keputusan. Bahagian peluang dan ancaman SWOT adalah analisis luaran. Pengurus mesti melihat persekitaran korporat - iaitu pesaing, kemajuan teknologi baru, peraturan - untuk mempunyai pemahaman penuh mengenai kedudukan syarikat mereka sendiri. Analisis SWOT sangat penting kerana tanpa maklumat yang betul, mengembangkan inovasi tidak berguna.

Memupuk Inovasi

Penyelidikan yang dilakukan oleh Deloitte dan Touche menunjukkan bahawa "inovasi yang paling berkesan adalah hasil pasukan pengembangan produk formal dalam kurang dari 50 persen kes. Selebihnya, inovasi berkesan berpunca dari penemu jahat atau 'skunk' di bawah radar 'berfungsi. " Dengan kata lain, sementara syarikat mungkin melaburkan sejumlah besar wang dalam program inovasi formal, bentuk inovasi yang paling berjaya dikembangkan oleh individu atau pasukan dalam suasana tidak formal. Hasilnya, pengurus korporat harus membiarkan pekerja meluangkan masa untuk melakukan sumbang saran dan mengembangkan projek individu apabila mungkin jika mereka benar-benar komited untuk mengembangkan inovasi. Sebagai contoh, di Google, semua pekerja digalakkan untuk mengembangkan projek sampingan mereka sendiri, dan syarikat membiayai banyak usaha ini.

Memanfaatkan Teknologi

Boleh dikatakan aspek terpenting dalam mengembangkan inovasi sambil berkhidmat sebagai pengurus korporat adalah dapat memanfaatkan teknologi. Sekiranya pengurus benar-benar ingin mengambil pendekatan inovatif, teknologi mesti dilibatkan. Sebagai contoh, pengurus inovatif yang mencari cara untuk meningkatkan iklan mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan program afiliasi Internet berbanding saluran pemasaran tradisional televisyen dan radio. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting untuk diingat sebagai pengurus adalah sentiasa mengikuti perkembangan teknologi. Sekiranya pesaing menggunakan lebih banyak teknologi canggih yang tidak anda miliki dan melancarkan operasi syarikat itu atau membolehkannya bertindak balas dengan lebih baik kepada pelanggan, anda menghadapi masalah - ini adalah ancaman yang akan disedari oleh analisis SWOT anda.