Kelalaian & Tugas Perniagaan

Tort law adalah cabang undang-undang yang menangani kesalahan sipil, termasuk kelalaian, yang berasal dari sumber selain pelanggaran kontrak. Kedua-dua perniagaan dan individu mungkin bertanggungjawab secara kewangan dan kewangan atas kecederaan yang disebabkan oleh kecuaian. Menentukan kecuaian bergantung pada beberapa faktor, termasuk melanggar kewajiban yang ditanggung oleh defendan kepada penggugat.

Kes Kelalaian

Kes-kes kelalaian adalah tuntutan undang-undang yang menamakan perniagaan atau individu sebagai defendan, yang mendakwa bahawa mereka bertanggung jawab atas bahaya fizikal atau kewangan kerana kurangnya penjagaan biasa. Kes-kes kelalaian bergantung pada andaian tentang bagaimana orang yang wajar bertindak, yang mendefinisikan rasa bersalah yang cuai sebagai gagal mengambil tindakan yang dilakukan oleh orang yang wajar, atau melakukan sesuatu yang tidak akan dilakukan oleh orang yang berhati-hati. Di bawah undang-undang sita, kes kecuaian mesti mendakwa bahawa kekurangan penjagaan terdakwa menyebabkan kerosakan yang sebenarnya kepada penggugat.

Tugas

Perniagaan boleh didapati cuai kerana beberapa sebab, yang semuanya melibatkan melanggar tugas yang dimiliki oleh perniagaan terhadap orang lain. Tugas-tugas ini, yang dikenali sebagai tugas menjaga atau amanah, dapat mengambil banyak bentuk. Kewajipan ada terhadap pelanggan, pembekal, warga negara, pemerintah, pesaing dan pekerja. Setiap tugas melibatkan kemampuan untuk meramalkan risiko kepada orang lain. Sebagai contoh, perniagaan runcit kecil mempunyai tugas menjaga personel penghantaran, pelanggan dan pemeriksa yang memasuki tempat perniagaannya. Sekiranya ada di antara orang-orang ini yang menjual barang-barang yang salah di dalam kedai, ia mungkin menyebabkan tuntutan kecuaian.

Elemen Perundangan Tambahan

Tugas untuk perniagaan berubah berdasarkan siapa yang bekerja untuk syarikat dan kemahiran khas atau tahap kepakaran mereka. Sebagai contoh, sebuah kedai pembaikan kereta yang menggunakan juruteknik automotif terlatih dan berlesen mempunyai kewajipan yang lebih tinggi terhadap pelanggannya daripada defendan yang tidak mahir. Ini bermaksud bahawa perniagaan pembaikan kenderaan boleh dipertanggungjawabkan atas kemalangan kereta yang ditimbulkan oleh pelanggan setelah mengambil kereta yang masih menghadapi masalah mekanikal sekiranya mekanik yang munasabah akan menganggap kenderaan tersebut tidak selamat untuk dipandu, walaupun orang yang berpatutan tanpa latihan automotif akan menganggap kenderaan itu selamat. Dalam kes kecuaian, seorang wakil untuk penggugat juga harus menunjukkan bahawa ada hubungan sebab-akibat antara kemudaratan penggugat dan pilihan terdakwa untuk tidak memenuhi tugas. Wakil itu juga harus menunjukkan bahawa penggugat mengalami kerosakan yang sebenarnya.

Hasil

Hasil kes kecuaian terhadap perniagaan bergantung pada beberapa faktor, beberapa di antaranya berkaitan dengan tuntutan pelanggaran tugas. Defendan boleh mendakwa bahawa tidak ada kewajiban, atau bahawa defendan tidak cuai dan bahawa orang yang munasabah akan bertindak dengan cara yang sama. Seorang defendan juga boleh mendakwa bahawa kecuaian yang diduga tidak berkaitan langsung dengan kecederaan penggugat, atau bahawa kecederaan itu tidak signifikan atau tidak penting. Mahkamah boleh memberikan ganti rugi dalam kes kecuaian untuk membantu plaintif pulih dari bahaya mereka. Mereka juga boleh memberikan ganti rugi hukuman, yang menghukum terdakwa atas tindakan cuai.