Alat Pemasaran Bersepadu

Menggabungkan iklan, hubungan masyarakat dan aktiviti promosi anda adalah sebahagian daripada mengembangkan rancangan pemasaran yang menggunakan pelbagai taktik untuk membuat lebih banyak penjualan dan membina jenama anda. Sebahagian dari proses ini merangkumi meneliti pasaran sasaran anda sehingga anda tahu alat pemasaran apa yang paling sesuai untuk menyampaikan mesej anda. Alat yang anda pilih perlu bekerjasama untuk secara konsisten dan kerap menyampaikan mesej anda di hadapan prospek dan mengubahnya menjadi pelanggan yang membayar.

Mengiklankan

Apabila anda menggunakan iklan bersama dengan alat pemasaran lain, mesej berjenama anda membantu calon pembeli mengingati syarikat anda ketika mereka sudah bersedia untuk membeli. Iklan adalah cara yang luas untuk memasarkan syarikat anda, dan anda menarik lebih banyak orang daripada yang mungkin menginginkan atau memerlukan tawaran syarikat anda. Untuk menarik sebanyak mungkin prospek, mesej iklan anda perlu memberi tumpuan kepada masalah yang diselesaikan oleh produk atau perkhidmatan anda serta faedah yang diberikan oleh penyelesaian anda. Menggunakan mesej iklan yang konsisten, sama ada dalam bentuk cetak, radio atau televisyen, membantu membina jenama anda.

Media Digital

Alat media digital mesti disatukan dengan mesej iklan anda, terutama jika pasar sasaran anda bergantung pada Internet untuk maklumat produk dan perkhidmatan. Sertakan pautan ke laman web dan halaman Facebook anda dalam iklan anda. Mendorong pembeli untuk mengunjungi laman web anda bermaksud mencari cara untuk berinteraksi dengan mereka sebaik sahaja mereka sampai di halaman anda, seperti mendapatkan alamat e-mel. Membangun hubungan dengan mereka menjadikan laman media sosial, seperti Facebook atau Twitter, sangat sesuai untuk berkongsi berita mengenai produk atau perkhidmatan anda, mendorong pelanggan yang senang untuk berbincang dan berkongsi petua dan fakta yang berkaitan dengan penawaran syarikat anda. Sekiranya anda memenuhi pasaran serantau atau nasional yang besar, kembangkan iklan bayar per klik di Google, Yahoo atau Facebook untuk menjangkau lebih banyak calon pembeli.

Surat Menyasarkan

Mencari cara untuk memasarkan kepada prospek tertentu, dan bukannya khalayak umum yang besar, menjadikan penggunaan alat pemasaran langsung sebagai cara yang produktif untuk terus berhubungan dengan orang yang melihat iklan dan respons anda. Alat-alat ini merangkumi surat terus, seperti poskad, brosur dan surat penjualan yang mengandungi tawaran khas untuk membuat pelanggan membeli. Surat yang disasarkan juga termasuk mengirim pesan pemasaran e-mel kepada orang yang memberikan alamat e-mel mereka melalui laman web anda.

Perhubungan Awam

Perhubungan awam membantu menguatkan usaha pemasaran anda yang lain melalui sokongan pihak ketiga kononnya dari penerbitan yang menyebut anda dalam artikel mereka. Menghantar siaran berita ke penerbitan cetak dan digital, seperti blog, laman berita dalam talian dan mesin pencari, memberi anda lebih banyak liputan. Selangkah lebih jauh dengan mengirimkan salinan siaran berita anda ke pangkalan data prospek dan pelanggan anda sebagai cara untuk berkongsi maklumat dan menyampaikan mesej anda di hadapan mereka lain kali.