Google Chrome Gantung Semasa Dibuka

Penyemak imbas Web Google Chrome cukup mantap dan boleh dipercayai untuk kegunaan perniagaan, sama ada pada mesin mandiri atau rangkaian pejabat. Masalah dengan pemasangan Chrome yang menyebabkan penyemak imbas digantung semasa memulakan boleh disebabkan oleh kod yang rosak, masalah dengan pemalam penyemak imbas, laman web yang salah, jangkitan malware atau alat perisian keselamatan yang bertentangan. Sekiranya masalah yang sama berlaku pada beberapa mesin, cari perisian hasad atau perisian yang bertentangan terlebih dahulu.

Masalah Perisian Kerosakan

Program malware mungkin menyekat Chrome daripada mengakses Web dan menyebabkannya digantung. Pastikan perisian keselamatan anda dikemas kini dengan betul dan jalankan imbasan sistem sepenuhnya untuk masalah. Selain itu, gunakan pengimbas atas permintaan yang dirancang untuk digunakan bersama dengan alat yang ada. Contohnya ialah Pencarian dan Menghancurkan Spybot atau Pengimbas Keselamatan Microsoft. Alat-alat ini akan mencari kemungkinan masalah keselamatan dan berusaha memperbaikinya.

Masalah Perisian yang Bercanggah

Ada kemungkinan aplikasi pihak ketiga mengganggu Chrome dan menyebabkannya digantung. Perkara ini sangat biasa dilakukan dengan alat keselamatan - alat anti-virus mungkin cuba mengimbas halaman sebelum Chrome dapat membukanya, misalnya. Uji masalah ini dengan memastikan aplikasi anti-spyware dan ant-ivirus anda dikemas kini dan menjalankan versi terkini. Sekiranya masalah masih berlanjutan, cubalah mematikan alat keselamatan ini buat sementara waktu untuk melihat apakah masalah itu mempengaruhi. Sekiranya Chrome berfungsi dengan betul semasa mereka dilumpuhkan, hubungi pembangun perisian keselamatan atau beralih ke produk alternatif.

Masalah Laman Web

Sekiranya laman web yang ditetapkan sebagai beranda Chrome dikodkan dengan buruk atau menimbulkan ralat ketika dibuka, ini boleh menyebabkan Chrome digantung. Halaman utama dapat disetel dari dalam halaman Tetapan Chrome. Sekiranya anda tidak dapat masuk ke Chrome sama sekali - walaupun setelah mencuba menjalankannya dalam Safe Mode - nyahpasang sepenuhnya Chrome melalui Panel Kawalan Windows dan pasang semula versi perisian terkini dari laman web Chrome. Ini akan menetapkan semula halaman utama.

Masalah Chrome atau Pemalam

Ada kemungkinan bahagian kod Chrome telah rosak atau terhapus secara tidak sengaja, dan ini menghalang perisian daripada dilancarkan secara normal. Kemungkinan lain ialah pemalam atau pelanjutan Chrome menyebabkan ketidakstabilan. Pemalam boleh dilumpuhkan dari entri Sambungan pada submenu Alat di bawah ikon sepana. Sekiranya anda tidak menggunakan plugin, atau sama sekali tidak dapat masuk ke dalam Chrome, kaedah terbaik adalah dengan mencopot pemasangan Chrome dan memasang semula versi terkini. Proses ini akan menggantikan semua fail Chrome yang telah rosak atau telah dihapus.