Kelebihan & Kekurangan Menggunakan Kamera Digital

Sehingga 2012, lebih daripada 2.5 bilion orang di seluruh dunia memiliki kamera digital dari beberapa jenis, menurut Samsung. Di mana fotografi dulu agak elitis, kini banyak tersedia untuk orang ramai melalui telefon bimbit. Daripada album foto, foto kini lebih kerap disimpan di komputer dan dipaparkan di galeri foto dalam talian. Perkembangan ini menyebabkan banyak makmal foto ditutup, kerana mereka tidak memperoleh keuntungan yang cukup untuk terus berjalan.

Merancang Tembakan Anda

Sebelum fotografi digital, orang dihadkan pada maksimum 36 foto per gulungan filem. Kecuali anda menghidap Polaroid, tidak ada cara untuk melihat foto itu segera setelah mengambilnya. Membangunkan dan mencetak semua gambar dalam filem itu agak mahal, jadi anda harus berhati-hati untuk tidak membuang gambar. Kelebihan kamera digital adalah anda dapat segera melihat gambar anda di layar, dan anda tidak perlu membuat penggulungan filem. Setiap tangkapan yang gagal dapat dihapus di tempat, jadi anda dapat mengambil sejumlah besar foto dan kemudian memilih yang terbaik. Kelemahan teknik ini adalah bahawa anda cenderung tidak terlalu fokus untuk mendapatkan gambar yang sempurna, menggunakan kuantiti melebihi kualiti ketika menyusun gambar anda.

Bilangan Foto

Pada tahun 2013, kad memori kamera dilengkapi dengan kapasiti hingga 64 gigabait. Ini bermaksud satu kad memori boleh menyimpan ribuan foto. Ini sangat berbeza dengan fotografi filem, di mana anda terhad kepada 36 foto dalam satu filem. Apabila filem rosak, jurugambar akan kehilangan 36 gambar. Namun, jika kad memori anda rosak sebelum berpeluang memuat turun foto, anda berpotensi kehilangan ribuan gambar sekaligus.

Kemajuan Teknologi

Teknologi digital berkembang pesat, sehingga kamera digital menjadi ketinggalan zaman dengan cepat. Model dikemas kini secara berterusan, masing-masing dengan jumlah megapiksel yang lebih besar dan kapasiti yang lebih baik untuk menyimpan gambar besar dengan cepat. Masalah lain dengan kemajuan teknologi yang pesat adalah bahawa kamera telefon pintar telah meningkat sehingga kualiti foto mereka hampir tidak dapat dibezakan daripada banyak kamera digital kompak. Kemudahan untuk sentiasa ada telefon dengan anda, fungsi yang pelbagai dan hakikat bahawa anda boleh memuat naik foto dan video ke laman media sosial dengan segera, menjadikannya ancaman sebenar untuk kamera digital tunjuk dan tangkap.

Penyuntingan

Fotografi digital membolehkan anda mengedit gambar anda setelah memuat naiknya ke komputer. Ini memungkinkan kesan yang sangat kreatif, dan memberi anda kebebasan untuk memperbaiki kesalahan pada foto yang, misalnya, tidak terlalu terang. Sekarang mungkin untuk mengubah gambar menjadi skala kelabu secara digital atau untuk menghapus elemen dari latar belakang. Kelemahannya adalah bahawa, sekali lagi, orang cenderung kurang kritikal terhadap foto mereka kerana dapat dibetulkan melalui penyuntingan. Daripada melakukan rembatan dari awal, banyak masa dihabiskan untuk menyunting kesilapan. Foto juga sering diedit, menghilangkan keindahan semula jadi mereka.

Percetakan

Sebelum ini, filem harus dikembangkan dan dicetak di bilik gelap atau dengan unit pemprosesan foto khas. Ia memerlukan banyak bahan kimia dan merupakan proses yang mahal, menjadikan fotografi sebagai hobi yang mahal. Hari ini, gambar yang dirakam dengan kamera digital dapat dicetak dengan mudah di rumah dengan pencetak inkjet standard, yang jauh lebih murah dan memberi anda lebih banyak kawalan terhadap hasil akhir.