Bagaimana Saya Menetapkan Versi Microsoft Word Sebelumnya Sebagai Lalai Saya?

Menyimpan beberapa versi Microsoft Word di komputer anda akan berguna jika anda bekerja dengan pelbagai klien dan pelanggan yang semuanya menjalankan edisi perisian yang berbeza. Windows biasanya akan menggunakan versi Word terbaru secara lalai, tetapi anda boleh mengubah tetapan ini jika anda mahu.

Senarai Program Lalai

Gunakan pesona Cari untuk mencari dan melancarkan Panel Kawalan desktop. Pilih "Program" dan kemudian "Jadikan jenis fail selalu terbuka dalam program tertentu." Windows memaparkan senarai semua sambungan fail yang dikenalinya, bersama dengan program lalai yang digunakan untuk membukanya. Perhatikan bahawa format .docx terbaru dan format .doc yang lebih lama disenaraikan sebagai dua entri berasingan, jadi anda perlu menukar keduanya untuk beralih sepenuhnya ke versi Word yang berbeza.

Memilih Versi Word

Pilih jenis fail .docx atau .doc dan kemudian klik atau ketuk "Ubah Program" untuk menetapkan aplikasi lalai yang berkaitan dengannya. Versi terbaru Word akan ditunjukkan sebagai pilihan yang paling sesuai - pilih "Lebih Banyak Pilihan", kemudian "Cari Aplikasi Lain di PC Ini" untuk memilih versi Word yang lebih lama. Navigasi ke folder yang berkaitan pada sistem anda dengan versi winword.exe yang betul. Sekiranya anda menggunakan tetapan yang disyorkan semasa anda memasang Word, versi perisian yang berlainan akan berada di folder Microsoft Office di dalam folder Program Files.