Perisian Perakam Suara untuk Komputer

Anda tidak perlu membeli perakam digital untuk memasukkan suara anda ke komputer. Yang anda perlukan hanyalah mikrofon dan perisian yang mampu menukar audio menjadi data digital. Pembangun perisian membuat pelbagai aplikasi yang melakukan lebih daripada sekadar menyimpan suara anda ke fail digital. Terokai beberapa program ini dan anda mungkin mengetahui bahawa mereka memenuhi keperluan perniagaan atau peribadi yang tidak pernah anda ketahui.

Tingkap

Sekiranya anda hanya perlu menangkap idea seketika sebelum ia hilang, anda mungkin tidak memerlukan alat perakam suara penuh. Program Perakam suara yang disertakan dengan Windows tidak hanya percuma tetapi dapat merakam audio berkualiti tinggi dan menyimpannya dalam fail Windows Media Audio. Anda dapat mengaksesnya dengan cepat dari menu Start dengan mengetik "Sound Recorder" dan menekan "Enter." Sekiranya anda tidak melakukan banyak rakaman, perakam Windows terbina dalam ini mungkin yang anda perlukan untuk menangkap idea idea dengan cepat.

Rakam Menggunakan Web

Apabila anda lebih suka tidak memuat turun program untuk merakam suara anda, buka laman web yang boleh merakam suara anda melalui Internet. Anda mungkin mendapati laman web seperti Vocaroo berguna untuk mencatat nota audio pantas untuk diri anda atau orang lain untuk didengarkan. Oleh kerana perisian tersebut dibina di dalam laman web, yang biasanya anda perlukan adalah mikrofon yang terpasang pada komputer anda. Laman web seperti ini juga membolehkan anda memuat turun rakaman atau hanya membagikannya dengan orang lain di Web. Laman web rakaman dalam talian biasanya memberi anda URL yang menunjukkan rakaman anda.

Ciri Rakaman Lanjutan

Semua rakaman tidak berubah dengan sempurna dan ada juga yang bertahan terlalu lama. Sekiranya anda perlu merakam mesyuarat misalnya, anda mungkin ingin berkongsi transkrip audio setelah mengedit bahagian mesyuarat yang tidak penting. Banyak program rakaman audio mempunyai editor bawaan yang dapat membantu anda merakam rakaman anda dan bahkan meningkatkan kualiti suara mereka. Mungkin juga bermanfaat dengan mencari program rakaman suara yang dapat membuatnya bermain lebih cepat tanpa memutarbelitkan suara. Keupayaan ini membolehkan anda mendengar bahan yang dirakam dengan cepat dan mengenal pasti bahagian yang ingin anda simpan atau buang.

Perisian Rakaman Pelbagai Tujuan

Terdapat banyak maklumat audio berguna di Web dan CD. Sekiranya anda ingin menangkap maklumat ini, cari perekam yang mempunyai kemampuan untuk merakam bukan sahaja suara anda tetapi audio dari radio dalam talian, podcast dan sumber lain. Perakam suara yang berbeza mempunyai kaedah yang berbeza untuk menyimpan fail audio. Sekiranya anda ingin memastikan rakaman anda dimainkan di semua komputer Windows, cari perakam yang menyimpan fail dalam format MP3 atau Windows Media Audio.