Cara Menawar Kerja Lukisan Kediaman

Sekiranya anda baru memulakan perniagaan melukis, salah satu perkara pertama yang perlu anda kuasai ialah seni menawar pekerjaan melukis kediaman. Sekiranya anda berada di pasaran yang kompetitif, ini akan menjadi lebih sukar dan jika anda beroperasi di bandar yang lebih kecil, biasanya anda tidak akan dapat mengenakan bayaran untuk pekerjaan seperti yang dapat dilakukan syarikat di bandar besar. Namun, dengan latihan, dan dengan mengingat beberapa peraturan mudah, anda boleh membuat tawaran yang kompetitif untuk melukis rumah kediaman.

1

Hitung luas permukaan dinding luaran atau dalaman yang ingin dicat oleh pelanggan untuk menentukan berapa banyak cat dan primer yang anda perlukan untuk menyelesaikan kerja. Gandakan ketinggian setiap dinding dengan lebarnya dan tambah hasilnya untuk mendapatkan permukaan keseluruhan kaki persegi yang akan dicat. Rata-rata, diperlukan satu gelen cat untuk seluas 400 kaki persegi.

2

Bincangkan pilihan warna dengan pelanggan. Pemboleh ubah tertentu seperti kerja trim yang rumit dan jenama cat yang lebih mahal boleh mempengaruhi kos tawaran anda. Bincangkan kerja yang perlu dilakukan dan adakah pelanggan memerlukan tambahan yang disiapkan dengan pekerjaan tersebut.

3

Cari tahu berapa banyak orang yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaan dan berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaan itu. Sebaik sahaja anda mempunyai idea tentang seberapa besar pekerjaan itu, anda dapat menganggarkan berapa banyak pekerja yang anda perlukan dan berapa lama masa kerja mereka. Jangan terlalu optimis dengan anggaran anda. Sentiasa tambah pada satu atau dua hari tambahan untuk mengambil kira keadaan cuaca yang buruk, pekerja yang sakit atau masalah yang tidak dijangka.

4

Gabungkan kos sebenar anda. Ambil jumlah cat dan bekalan, serta jumlah kos buruh anda dan tambahkan angka ini bersama-sama. Inilah yang sebenarnya akan menyebabkan anda menyiapkan kerja. Sebaiknya tambah 5 hingga 10 peratus tambahan untuk mengatasi cabaran yang tidak dijangka.

5

Tentukan margin keuntungan anda. Tambahkan ke jumlah terakhir anda berapa banyak keuntungan yang anda mahu hasilkan dari pekerjaan itu. Sekiranya anda adalah syarikat baru tanpa reputasi yang terbukti, lebih baik mengekalkan bilangan ini - di bawah 10 peratus. Anda kini mempunyai jumlah tawaran untuk dikemukakan kepada pelanggan anda untuk pekerjaan tersebut.