Adakah Memori Komputer Mempengaruhi Kelajuan Melayari Internet?

Setiap orang pada satu masa atau yang lain mempunyai pengalaman penyemak imbas yang perlahan dan harus menunggu waktu yang sangat lama untuk munculnya halaman baru. Terdapat banyak kemungkinan sebab mengapa ini berlaku; namun, melainkan jika komputer anda sudah sangat tua atau menjalankan sejumlah program aplikasi intensif memori semasa melayari Internet, penyebabnya biasanya bukan kekurangan memori utama dalam sistem komputer anda. Memahami mengapa ini benar memerlukan pemahaman asas mengenai reka bentuk komputer dan bagaimana data dipindahkan dari Internet, disimpan dalam memori komputer anda dan akhirnya dipaparkan di skrin anda.

Operasi Pemindahan Memori

Apabila anda memuatkan halaman Web baru dalam penyemak imbas anda, halaman tersebut dimuat turun ke dalam memori komputer anda. Sekiranya halaman itu mengandungi kandungan yang memerlukan memori yang besar, seperti grafik beresolusi tinggi, lebih banyak memori dan lebih banyak masa akan diperlukan untuk menyimpannya dalam memori utama komputer anda. Masa untuk memindahkan data dari Internet ke memori anda bergantung pada kelajuan mikropemproses anda dan seberapa dekat kepantasan itu dengan kecepatan memori komputer anda. Hampir semua komputer moden dapat memindahkan kandungan dari laman Web melalui pemproses ke memori lebih cepat daripada sambungan Internet yang dapat menyampaikannya. Bahkan sambungan 5 Mbps tidak dapat memberi makan data dengan cukup pantas untuk membuat pemproses 1-GHz sibuk dalam jangka masa yang lama.

Cadangan Memori Penyedia Internet

Penyedia internet sering mencadangkan ukuran memori minimum tertentu untuk akses Internet yang boleh dipercayai. Ini tidak bermaksud bahawa semua memori itu diperlukan untuk melayari Web, tetapi memori yang rendah boleh memberi kesan tidak langsung kepada pengalaman anda. Semua program terbuka akan menggunakan sedikit memori. Sekiranya memori utama anda hampir penuh dan anda cuba memuat turun halaman Web dengan penyemak imbas anda, komputer anda mungkin mengalami konflik pengurusan memori. Ini memerlukan pemproses anda memindahkan kandungan memori utama ke lokasi yang berbeza dalam memori utama - atau mungkin juga ke memori cakera. Kedua-dua operasi berpotensi untuk melambatkan penyemakan imbas Web atau bahkan merosakkan komputer anda.

Cache Halaman Anda dalam Memori Cakera

Sekiranya anda mempunyai sambungan Internet yang perlahan, Microsoft mengesyorkan agar anda meningkatkan ukuran memori cache pemacu cakera anda supaya pemacu cakera anda secara automatik menyimpan halaman yang paling kerap anda lawati. Apabila halaman disimpan secara tempatan pada pemacu cakera anda, halaman tersebut kadang-kadang dapat diakses lebih cepat daripada melalui sambungan Internet berkelajuan rendah.

Pengalaman Penyemakan Imbas Video dan Audio

Sekiranya anda melakukan lebih daripada sekadar melayari biasa - misalnya, melihat atau mendengar video dan audio, atau memuat turun fail besar semasa anda menyemak imbas - memori utama atau sistem akan memastikan kelajuan penyemakan imbas anda dioptimumkan. Fail video dan audio sering memerlukan banyak data dipindahkan melalui sambungan Internet berkelajuan tinggi. Sekiranya memori sistem anda tidak mencukupi, komputer anda mungkin tidak tahu bagaimana menangani data yang masuk atau menyelesaikan konflik pengurusan memori yang timbul apabila komputer anda tidak dapat mencari ruang memori atau ruang memori yang cukup mudah diakses. Dalam kes ini, sambungan rangkaian mungkin terganggu sehingga komputer dapat mengalokasikan semula data ke lokasi penyimpanan memori yang berbeza.