Cara Menguji Pelayan POP3

POP3, atau Post Office Protocol 3, adalah protokol yang digunakan dalam kebanyakan jenis akaun e-mel untuk mengawal bagaimana e-mel dihantar. Apabila anda mendapat akaun e-mel dari ISP anda, mereka memberikan arahan mengenai cara mengatur akaun anda dalam klien e-mel seperti Windows Mail dan Thunderbird. Termasuk dalam arahan tersebut adalah tetapan pelayan mel masuk (POP3). Sekiranya anda tidak pasti anda memasukkan tetapan pelayan mel masuk dengan betul, uji pelayan POP3 e-mel anda dengan Prompt Perintah.

1

Klik "Mula," ketik "cmd" - tanpa tanda petik - di kotak "Cari program dan fail" dan tekan "Enter" untuk membuka Prompt Perintah.

2

Ketik "telnet pop3.domain.net 110" - sekali lagi, tanpa tanda petik - di tetingkap Prompt Perintah. Ganti "pop3.domain.net" dengan pelayan POP3 anda sendiri dan nombor "110" dengan nombor port masuk anda (dalam kebanyakan kes ia masih 110).

3

Tekan enter." Mesej "+ pelayan OK POP3 siap" muncul selepas kelewatan yang singkat. Ketik "user [email protected]", ganti "[email protected]" dengan alamat e-mel anda sendiri, kemudian tekan "Enter."

4

Ketik "kata laluan", ganti "kata laluan" dengan kata laluan akaun e-mel anda, kemudian tekan "Enter." Ketik "daftar", tekan "Enter", kemudian ketik "teratas 1 0" setelah menyenaraikan mesej anda. Jika tidak menyenaraikan mesej anda, pastikan anda memasukkan nama pelayan, alamat e-mel dan kata laluan anda dengan betul, dan cuba lagi. Sekiranya ia menyenaraikan mesej anda, pelayan POP3 anda telah lulus ujian.

5

Ketik "quit" dan tekan "Enter" untuk keluar dari Prompt Perintah.