Cara Meningkatkan Blackberry untuk Keuntungan

Blackberry dicari untuk rasa manis dan sedikit tart; pertumbuhannya paling baik di zon penanaman 5 hingga 10. Pengeluaran blackberry secara komersial menawarkan pelbagai cara untuk anda memasarkan hasil panen anda dengan cepat berkat populariti mereka. Sebagai petani blackberry, anda membuat keputusan pemasaran berdasarkan kepada keinginan anda untuk menghantar blackberry ke pasar tempatan anda, malah membenarkan pelanggan anda mengunjungi ladang anda untuk memilih blackberry sendiri.

1

Tanam varieti blackberry pilihan anda pada awal musim bunga, setelah fros terakhir dan sebaik sahaja tanah telah menghangatkan. Letakkan tanaman anak benih anda menjadi baris lurus, satu tanaman per dua kaki untuk potensi keuntungan tahunan tertinggi, dan dengan barisan itu sendiri dipisahkan dengan jarak 7 atau 8 kaki. Tanam dengan tangan setiap anak benih dengan menggali lubang cukup dalam sehingga akar tidak perlu dibengkokkan ketika meletakkannya ke tanah. Isi lubang dengan tanah dan tap dengan ringan.

2

Lakukan pemangkasan awal tanaman blackberry anda dengan gunting pemangkasan dengan memotong perlahan-lahan 1/4 inci dari bahagian atas semua tongkat untuk merangsang pertumbuhan. Memangkas semua tongkat segera setelah penanaman akan mengurangkan jumlah masa dari penanaman hingga penuaian, yang merupakan tujuan penting ketika mengoperasikan ladang blackberry yang menguntungkan.

3

Buat parit pengairan di sebelah barisan blackberry. Gunakan traktor dengan alat parit untuk membuat parit ini. Keluarkan semua lengan parit dari parit kecuali dua di tengah; ini boleh dilaraskan, geser ke kiri dan kanan di sepanjang rel, dan boleh dilepaskan dengan meluncur hingga ke salah satu hujung. Jalur barisan dengan traktor sehingga berada di tengah-tengah kenderaan mutlak, kemudian sesuaikan dua lengan parit pada alat parit sehingga setiap kaki (bahagian yang menggali parit) menyentuh tanah dua kaki dari tanaman. Turunkan alat dan pandu di sepanjang barisan perlahan-lahan, teruskan barisan di tengah-tengah traktor. Turunkan alat dengan cukup sehingga parit sedalam satu kaki. Ulangi parit untuk setiap baris.

4

Siapkan sistem trellis untuk menyokong tanaman blackberry anda semasa tumbuh, jika anda menaikkan pelbagai jenis blackberry. Tetapkan satu tiang pagar kayu di antara setiap dua tanaman blackberry apabila pertumbuhan baru dilihat berasal dari tebu yang dipangkas; paku dua tali di sepanjang semua tiang. Satu larian harus dilekatkan pada tiang sekitar satu kaki dari tanah, dan larian kedua harus diletakkan sekitar tiga kaki dari tanah. Lawati setiap tanaman anda sekurang-kurangnya dua kali seminggu dan bantu mereka menggunakan tali sebagai penyokong dengan melatih pucuk tangan untuk bersandar pada mereka.

5

Siapkan sumber air pengairan anda di hujung atas ladang blackberry anda, sehingga air dapat disalurkan ke setiap parit baris. Ramai petani menggunakan "paip berpagar" yang dihubungkan ke telaga atau sumber lain untuk bentuk pengairan ini. Sebagai alternatif, gali parit besar di bahagian atas ladang untuk membawa air anda dan gunakan tiub pengairan. Salurkan setiap parit baris sehingga air sampai di hujung ladang; lakukan ini dua kali seminggu sehingga beri hitam diberi kelembapan yang mencukupi.

6

Tuai blackberry anda setelah kehilangan kilauan berkilau dan menjadi hitam hitam dalam penampilan, kerana pada tahap ini mereka akan matang hingga manis dan tidak terlalu masam. Ini adalah tahap kematangan blackberry yang membantu memupuk iklan mulut ke mulut secara percuma untuk ladang blackberry komersial anda.

7

Hantarkan blackberry dalam bekas yang disukai oleh pelanggan pasaran anda, biasanya bekas 1/2 liter atau bekas 1 liter. Sekiranya anda ingin membenarkan pelanggan memilih buah beri sendiri dengan mengunjungi tempat penginapan anda, iklankan "Blackberry segar: U-Pick!" di surat khabar, televisyen atau radio tempatan, memberikan petunjuk ke bidang anda. Sediakan bekas 1/2-liter atau 1-liter kepada pelanggan pilihan anda sendiri ketika mereka tiba dan caj setiap kontena terlebih dahulu sebagai bentuk "kemasukan." Bayarkan pelanggan "U-Pick" berdasarkan harga pasaran tempatan, yang seharusnya antara $ 2,50 hingga $ 3,50 per 1/2 pint (atau lebih, bergantung pada kawasan).

8

Tebang tebu blackberry lama pada akhir musim luruh tahun kedua dengan memotongnya walaupun dengan menggunakan gunting pemangkasan. Tebalkan tebu hingga 4 tongkat di setiap kaki berturut-turut sambil memotong. Lakukan langkah ini setiap tahun berikutnya untuk pengeluaran terbaik setiap tahun.