Memasang Pemacu Keras Digital SATA Western

Pemacu cakera keras moden menggunakan Sambungan Teknologi Lanjutan Serial atau antara muka SATA untuk dilampirkan ke papan induk komputer. Pemacu SATA hadir dengan kelajuan 1.5 gigabit sesaat, 3.0 Gbps dan 6.0 Gbps. Menyambungkan pemacu Digital Barat ke komputer desktop atau komputer riba memerlukan sedikit kepakaran teknikal; peningkatan cakera keras adalah antara tugas penyelenggaraan termudah yang dapat dilakukan oleh perniagaan pada peralatan komputer. Bergantung pada kelajuan pemacu dan usia komputer anda, anda mungkin perlu mengkonfigurasi pemacu sebelum pemasangan.

Desktop

1

Pakai tali pergelangan tangan anti-statik sebelum mengendalikan pemacu Digital Digital. Periksa konfigurasi pelompat di bahagian belakang pemacu. Sekiranya anda menyambungkan pemacu SATA ke komputer melalui kad pengembangan dan pemacu berfungsi pada kelajuan lebih cepat daripada 1.5 Gbps, letakkan jumper shunt pada pin 5 dan 6.

2

Matikan komputer. Putuskan sambungan kabel kuasa. Longgarkan dan lepaskan skru yang menahan penutup ke casing.

3

Luncurkan penutup dari komputer. Sambungkan kabel data SATA 7-pin ke bahagian belakang pemacu.

4

Sambungkan hujung kabel data yang lain ke slot SATA0 atau SATA1 pada papan induk. Sekiranya anda menyambungkan peranti ke kad pengembangan, pasangkan peranti ke slot pertama yang tersedia pada kad.

5

Cari kabel kuasa SATA 15-pin yang tersedia dari unit bekalan kuasa. Pasangkan kabel kuasa ke cakera keras Western Digital.

6

Masukkan pemacu ke ruang yang tersedia di bahagian depan komputer. Pasangkan pemacu ke tempatnya.

Komputer riba

1

Matikan komputer riba. Tanggalkan kabel kuasa. Tutup dan balikkan komputer.

2

Pakai gelang pergelangan tangan anti-statik dan kemudian tekan tab atau tab yang mengunci bateri ke pangkal komputer riba.

3

Tanggalkan pek bateri dari komputer riba. Longgarkan skru yang menahan kait servis ke bahagian bawah dan sisi komputer riba. Tanggalkan penetasan.

4

Cari cakera keras yang ada. Sekiranya pemacu semasa dipasang ke sisi komputer riba, luncurkannya keluar dari petaknya. Jika tidak, lepaskan skru yang menahan pemacu ke dasar komputer riba.

5

Angkat cakera keras dan cabut (atau tutup dan lepaskan) kandang yang menahan pemacu.

6

Pasang penutup ke pemacu SATA Digital Barat dan kemudian masukkan pemacu ke petak yang sesuai. Pasang semula komputer.