Cara Memasang Laptop dalam Mod Pesawat

Di kebanyakan syarikat penerbangan utama, komunikasi tanpa wayar dilarang semasa kapal terbang berada di langit. Ini mengehadkan kemampuan peranti mudah alih, seperti komputer riba, tetapi tidak menjadikan peranti tidak berguna: banyak sistem operasi, termasuk Windows 8.1, menawarkan ciri mod pesawat. Apabila anda mengaktifkan mod kapal terbang di Windows 8.1, semua fungsi tanpa wayar dalam peranti berhenti sementara masih membolehkan anda mengakses program dan ciri yang tidak memerlukan sambungan Internet, menjadikan peranti ini dapat digunakan dalam penerbangan komersial apabila dapat digunakan oleh peranti tersebut.

1

Buka daya tarikan Tetapan dengan meletakkan tetikus anda di sudut kanan atas skrin komputer riba anda atau menggesek jari anda dari tepi kanan layar dan memilih "Tetapan" dari menu yang muncul.

2

Pilih ikon "Rangkaian" di bahagian bawah daya tarikan Tetapan. Ikon ini berbeza bergantung pada sama ada anda sedang terhubung ke rangkaian atau tidak: ikon itu akan menjadi barisan barisan atau gambar komputer.

3

Klik atau ketuk gelangsar di bawah Mod Pesawat sehingga berada dalam kedudukan "Hidup". Ikon kapal terbang dengan latar belakang biru muncul di kawasan pemberitahuan anda untuk menunjukkan bahawa anda mengaktifkan mod kapal terbang.

4

Matikan mod kapal terbang dengan menetapkan slaid Mod Pesawat ke kedudukan "Mati".