Cara Meninggalkan Perbualan Skype

Skype membolehkan anda bercakap dengan orang lain melalui Internet dalam beberapa cara, dan setiap cara mempunyai kaedah untuk meninggalkan atau mengakhiri perbualan. Meninggalkan panggilan cukup intuitif, sementara meninggalkan sembang kumpulan memerlukan sedikit pengetahuan mengenai perisian. Meninggalkan sembang kumpulan bermaksud anda berhenti menerima pemberitahuan ketika seseorang memberi komen, tetapi ini juga bermaksud Skype tidak akan menyimpan sejarah perbualan untuk anda, jika anda perlu merujuknya kemudian.

Meninggalkan Panggilan Skype

Anda boleh menamatkan panggilan suara atau video Skype dengan menggunakan butang panas atau tetikus anda. Kotak centang untuk mengaktifkan pintasan papan kekunci berada di bawah tetapan Skype lanjutan anda; kunci panas lalai untuk menutup "Alt-PgDn", tetapi anda boleh menukar kunci panas anda jika anda mahu. Tamatkan panggilan dengan tetikus anda dengan mengklik ikon telefon merah di tetingkap Skype anda. Anda juga boleh mengklik "X" di bahagian atas tetingkap panggilan Skype anda.

Meninggalkan Mesej Segera Skype

Mengklik "X" di bahagian atas perbualan pemesejan segera Skype akan menutup tetingkap, tetapi tindakan ini tidak menghilangkan anda dari perbualan. Anda akan terus mendapat pemberitahuan setiap kali seseorang menghantar mesej. Untuk mengeluarkan diri anda dari perbualan berbilang orang, cari perbualan yang ingin anda tinggalkan pada tab "Terkini", klik kanan dan klik "Tinggalkan Perbualan" di menu. Anda juga boleh memasukkan "/ tinggalkan" (tanpa tanda petik) di kotak teks tetingkap perbualan dan tekan "Enter." Pilihan ini hanya berfungsi dengan perbualan kumpulan. Tidak ada cara untuk melepaskan diri anda dari perbualan mesej segera satu-satu, tetapi anda boleh menutup tetingkap dan menyekat kenalan.