Siapa Pemangku Kepentingan Khas dalam Projek Sumber Manusia?

Projek sumber manusia mempengaruhi jauh lebih banyak daripada pekerja syarikat atau pengurus mereka. Hampir setiap perniagaan dan individu yang mempunyai hubungan syarikat, bahkan orang-orang di masyarakat sekitarnya, adalah pihak berkepentingan dalam projek HR. Pemangku kepentingan utama adalah benefisiari langsung, seperti pekerja yang mendapat kenaikan gaji kerana HR menyemak semula struktur pampasan syarikat. Pemangku kepentingan tidak langsung atau sekunder memperoleh faedah dari projek HR, seperti perniagaan jiran yang mendapat keuntungan daripada syarikat yang mengambil lebih banyak kakitangan.

Pemilik

Matlamat hampir semua projek SDM adalah untuk meningkatkan produktiviti tenaga kerja sehingga memberi kesan positif terhadap keuntungan syarikat. Untuk perniagaan persendirian, presiden, pemilik atau pengasas syarikat adalah penerima keuntungan yang meningkat. Sekiranya organisasi itu diperdagangkan secara terbuka, pemegang saham adalah pihak berkepentingan kerana, apabila keuntungan syarikat meningkat, begitu juga nilai sahamnya. Begitu juga, untuk projek SDM yang tidak lengkap atau gagal memenuhi matlamatnya, kesan sebaliknya memberi kesan kepada pemilik perniagaan.

Pekerja

Banyak projek HR meningkatkan proses kerja, menyediakan struktur tempat kerja atau meningkatkan kemahiran tenaga kerja syarikat. Pekerja mungkin merupakan penerima manfaat utama, atau mereka adalah pihak berkepentingan dengan cara tidak langsung. Sebagai contoh, jika HR melaksanakan latihan kemahiran kerja, pekerja adalah pemegang kepentingan utama kerana latihan tersebut mempunyai kesan langsung terhadap kemampuan, produktiviti dan, dalam beberapa kes, keyakinan dan kemampuan mereka untuk memperoleh. Kemahiran kerja yang meningkat juga boleh mempengaruhi kebolehpasaran pekerja sekiranya dia memutuskan untuk meninggalkan syarikat untuk pekerjaan lain. Pemangku kepentingan sekunder adalah pemilik syarikat, pemegang saham dan pekerja yang bergantung pada kepakaran rakan sekerja mereka untuk meningkatkan prestasi mereka sendiri. Sebagai contoh, jika pekerja pemasangan meningkatkan kemahiran pekerjaan mereka dan mengumpulkan produk berkualiti tinggi,kakitangan jualan mendapat manfaat daripada kemampuan menjual produk mereka dengan lebih baik kepada pelanggan.

Komuniti

Projek sumber daya manusia untuk menyokong perniagaan baru memberikan peluang pekerjaan bagi masyarakat sekitar, itulah sebabnya banyak upacara pecah tanah sering mendapat penghasilan tertinggi dalam laporan berita lokal. Perniagaan baru boleh bermaksud projek SDM seperti acara perekrutan massal. Dalam komuniti yang menderita kadar pengangguran yang tinggi, pihak berkepentingan utama mungkin adalah pekerja yang tidak bekerja atau kurang bekerja di komuniti yang kini memiliki peluang kerja yang meningkat. Pemangku kepentingan tidak langsung adalah perniagaan lain dalam komuniti; mereka mempunyai kepentingan sama ada perniagaan baru akan berjaya. Pesaing adalah pihak berkepentingan kerana kejayaan atau kematian mereka mungkin bergantung pada kejayaan syarikat baru. Sebuah restoran tempatan dapat memperoleh keuntungan dari pembukaan perniagaan lain kerana itu dapat berarti masuknya pelanggan waktu makan siang dari perniagaan berdekatan.Projek SDM seperti pemberhentian kerja secara besar-besaran dapat memberi kesan yang besar pada perniagaan sekitar.

Syarikat insurans

Syarikat insurans dan pentadbir dana persaraan adalah pihak berkepentingan dalam projek HR seperti meningkatkan faedah pekerja atau merundingkan perlindungan insurans kesihatan kumpulan. Penyedia faedah dengan rancangan yang paling sesuai dengan tenaga kerja adalah pemegang kepentingan utama kerana mempunyai keuntungan untuk mendapatkan pelanggan lain. Pesaing lain untuk perniagaan insurans atau faedah adalah pihak berkepentingan juga. Walaupun mereka mungkin tidak mendapat perniagaan semasa permintaan pertama majikan untuk penyedia, mereka mungkin mengetahui cukup banyak mengenai tenaga kerja untuk bersaing pada waktu berikutnya majikan mengeluarkan permintaan untuk perlindungan insurans.

Pelanggan

Pelanggan dan pelanggan perniagaan adalah pemangku kepentingan utama dalam projek HR seperti merekrut jurutera untuk meneliti dan mengembangkan barisan produk baru. Mempertahankan peguam percubaan berprofil tinggi, misalnya, dapat menarik pangkalan pelanggan yang lebih besar yang memerlukan perwakilan undang-undang untuk litigasi perkara sivil dan jenayah. Syarikat akhirnya mendapat keuntungan dari kemampuan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggannya; pelanggan juga merupakan pihak berkepentingan kerana mereka memperoleh faedah pekerja yang berkelayakan.