Bagaimana Saya Boleh Menyekat Facebook di Mac?

Facebook dapat mengurangkan produktiviti pekerja anda dan mempengaruhi keberkesanan perniagaan anda di tempat kerja. Dengan menyekat Facebook, anda menghalang pekerja daripada terganggu oleh laman media sosial. Kawalan ibu bapa menyediakan cara untuk mengkonfigurasi Mac pejabat anda dan membenarkan akses ke laman web dan aplikasi tertentu. Walaupun konsep Kawalan Ibu Bapa mungkin hanya berlaku untuk anak-anak, kawalan sebenarnya memberikan perkhidmatan pemantauan yang berguna dan percuma yang dapat memberi pemilik perniagaan lebih banyak kawalan terhadap persekitaran pejabat.

Akaun Terurus

Kawalan ibu bapa menghendaki anda terlebih dahulu menyediakan akaun terurus untuk setiap pekerja dalam perniagaan anda. Dengan menggunakan pilihan "Pengguna & Kumpulan" dalam Keutamaan Sistem, anda dapat mengubah mana-mana akaun yang ada menjadi akaun yang dikelola. Selepas anda membuat akaun terurus, anda boleh menetapkan pilihan anda untuk kawalan ibu bapa. Akaun terurus berfungsi seperti akaun standard. Namun, selain menyekat fungsi pentadbir, anda juga dapat menetapkan sekatan laman web, mengawal pilihan pesanan dan mematikan pilihan untuk menukar kata laluan. Anda juga boleh menguruskan keselamatan anda dengan mematikan penggunaan fungsi pembakaran CD dan DVD serta kawalan lain yang berkaitan dengan keselamatan.

Konfigurasikan Kawalan Ibu Bapa

Untuk mengakses kawalan ibu bapa, anda perlu memilih butang "Buka Kawalan Ibu Bapa" di bahagian Pengguna & Kumpulan dari pilihan sistem Mac. Pilih nama pengguna yang ingin anda kendalikan dan hapus pilihan "Facebook" di bahagian Benarkan Akses ke Laman Web Ini sahaja. Sebagai alternatif, anda boleh menyekat Facebook hanya dengan memilih butang "Customize ..." dan menambahkan laman web Facebook.

Perintah Terminal

Pengguna lanjutan dapat menyekat Facebook menggunakan Terminal, tersedia dalam folder Utiliti. Anda mesti melancarkan Terminal dan memberi akses pentadbir ke fail Host dalam Mac OS X. Ketik "sudo open / etc / host" di command prompt Terminal dan kemudian berikan kata laluan pentadbir anda. Perintah sudo memberikan hak pentadbir, sementara perintah selebihnya menentukan apa yang harus dilakukan dengan folder dan jalur fail tertentu. Setelah dibuka, masukkan "127.0.0.1 facebook.com," "127.0.0.1 login.facebook.com" dan "127.0.0.1 www.facebook.com" masing-masing pada baris yang terpisah. Simpan fail dan but semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku.

Akaun Internet

Sistem operasi Mac merangkumi pilihan terbina dalam untuk mengakses Facebook menggunakan Pusat Pemberitahuan. Lancarkan Keutamaan Sistem dan klik pilihan "Akaun Internet". Tinjau senarai akaun dengan izin untuk mengakses mel, kenalan, kalendar dan aplikasi lain dan hapuskan sebarang entri Facebook dari bar sisi. Dengan syarat anda mengamankan komputer dengan kata laluan pentadbir dan hanya membenarkan pekerja anda menggunakan akaun standard atau terurus, pekerja tidak akan mempunyai akses ke laman media sosial atau mempunyai kemampuan untuk menambah akaun Facebook baru.

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Mac OS X 10.9 Mavericks. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.