Apakah Faedah Membayar Kos Penutupan Pembeli?

Sama ada anda menjual harta komersil atau rumah peribadi anda, salah satu senario biasa yang anda hadapi ialah mendapat tawaran dengan permintaan agar anda membayar kos penutupan pembeli. Walaupun pada mulanya anda mungkin menolak pemikiran untuk membayar yuran pembeli bersama dengan yang anda miliki, pertimbangkan beberapa kelebihan dalam memenuhi bil.

Kalkulator kos penutupan gaji dapat membantu anda menentukan keuntungan bersih anda semasa berunding dengan calon pembeli. Menimbang kebaikan dan keburukan penjual yang membayar kos penutupan sebelum menolak tawaran boleh berubah menjadi penyelesaian win-win bagi anda dan pembeli dalam banyak situasi.

Memahami Penutupan Kos

Sebelum menggali spesifik mengenai membayar kos penutupan pembeli, fahami terlebih dahulu kos tersebut. Mereka adalah sekumpulan bayaran yang dikenakan kepada pembeli ketika membeli harta tanah. Bayaran tersebut merangkumi penilaian harta tanah, pencarian hak milik, insurans hak milik, asal pinjaman, bil peguam dan kos lain yang berkaitan dengan pemindahan hak milik rumah dan mengambil gadai janji.

Kos ini bukan tanggungjawab penjual, tetapi memandangkan anda yang menjauhkan diri dari penjualan dengan wang tunai, pembeli sering meminta anda membayar kosnya. Sebagai pertukaran, mereka biasanya menawarkan harga pembelian yang lebih tinggi. Sebenarnya, anda mendapat lebih banyak untuk harta tanah tetapi memberikan sebahagiannya kepada pembeli sebagai rebat kerana membayar kos penutupan.

Kolam Pembeli Lebih Besar

Pembeli perlu membuat wang pendahuluan untuk harta tanah, biasanya sekurang-kurangnya 3 persen, walaupun banyak pemberi pinjaman memerlukan 5 persen atau lebih. Sekiranya pembeli kekurangan wang tunai, dia tidak akan mampu membayar kedua-dua kos penutup dan wang pendahuluan pada masa pembelian. Pembeli rumah yang kekurangan wang biasanya meminta penjual membayar kos penutupan, menurut Laporan Gadai janji.

Oleh itu, jika anda sanggup membayar kos penutupan pembeli, anda memungkinkan pembeli yang mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk wang pendahuluan untuk membeli harta tanah. Pembeli juga menyukai idea menyimpan wang di akaun bank mereka untuk peningkatan harta tanah.

Jualan Lebih Cepat

Sekiranya anda enggan membayar kos penutupan, anda mungkin memerlukan masa lebih lama untuk mencari pembeli yang mampu membayar kosnya sendiri pada saat penutupan. Banyak pembeli yang berminat akan membuat tawaran yang merangkumi permintaan untuk anda membayar kos penutupan, dan jika anda enggan membayar kosnya, pembeli kemungkinan akan pergi kerana dia tidak memiliki uang tunai.

Ketidakselarasan anda akan melambatkan proses penjualan harta tanah anda dan boleh melambatkan rancangan masa depan anda. Sekiranya anda sudah mendapat kunci untuk harta tanah lain, penjualan perlahan akan dikenakan biaya kerana anda membayar kedua-dua harta tanah tersebut setiap bulan.

Harga Pembelian Lebih Tinggi

Pembeli secara amnya mengambil kira kos penutupan dalam tawaran mereka apabila mereka meminta penjual membayar kosnya. Sebagai contoh, pembeli yang merancang untuk menawarkan $ 399,000 untuk harta tanah mungkin menawarkan $ 409,000 ketika meminta $ 10,000 sebagai kos penutupan.

Apabila anda bersetuju untuk membayar kos penutupan, anda akan mendapat harga pembelian harta tanah yang lebih tinggi daripada yang akan diberikan oleh pembeli sekiranya anda tidak membayar kos penutupan. Dalam beberapa kes, pembeli mungkin bersedia membayar sedikit tambahan pada harga pembelian jika anda bersedia bekerjasama dengannya untuk menutup kos.

Menurut Lamacchia Realty, kredit kos penutupan vs pengurangan harga tidak boleh merugikan penjual dan memberi keuntungan kepada pembeli yang mungkin memerlukan wang tambahan untuk membuat kemas kini selepas pemeriksaan di rumah, misalnya.