Memulakan Perniagaan Pakaian Bekas

Memulakan kedai terpakai pada tahun 2018 kelihatan jauh berbeza daripada yang dilakukannya walaupun sedekad yang lalu. Industri pasaran penjualan semula secara keseluruhan diperkirakan akan meningkat lebih dari dua kali lipat pada tahun 2022, dan peminat barang berjimat tidak perlu lagi menggali intan di kedai pakaian bekas ibu dan pop tempatan mereka. Mereka memperoleh tawaran tersebut secara digital sebagai gantinya, kerana laman web konsinyasi dalam talian seperti Poshmark, TheRealReal dan Thredup menerajui ledakan industri.

Laman-laman konsainan dalam talian ini, yang dilaporkan oleh laporan Thredup sebagai "pengganggu penjualan semula," meningkat 49 peratus dari 2017 hingga 2018, sedangkan penjualan semula tradisional hanya tumbuh 9 persen. Banyak pengusaha bercita-cita yang ingin memulakan kedai pakaian terpakai mereka sendiri mungkin akan memasuki pertumbuhan penjualan bahan pengganggu dan membuka kedai mereka secara dalam talian, tetapi kedai penjualan semula ibu-dan-pop masih ada di luar sana, seperti rantai penjualan semula.

Lihatlah pelbagai aspek industri pakaian terpakai, dan apa yang diperlukan untuk memulakan perniagaan anda sendiri di masing-masing.

Menjual semula Pengganggu

Lilly Hawes mencari nafkah membalikkan pakaian vintaj dalam talian melalui Etsy dan Poshmark selama dua tahun, di mana dia bekerja hanya beberapa minggu setiap bulan, menjual sebahagian besar potongan dengan margin keuntungan 1.400 peratus.

"Sangat mengejutkan apa yang orang sanggup bayar," kata Hawes kepada Chron. "Anda tidak benar-benar menyedari berapa banyak barang berharga yang anda miliki sehingga anda menyedari bahawa orang sanggup membeli apa-apa secara harfiah. Ini sesuatu yang indah."

Setelah membuka kedainya Etsy, Shoulda Kept It Vintage, pada tahun 2015, Hawes mengambil masa sekitar lima bulan untuk mencari alurnya dalam perniagaan. Pada masa itu, dia menemui niche-nya: vintaj jenama, dan pakaian khas tahun 90-an - barang yang dapat dijumpainya di mana-mana kedai Goodwill atau Value Village di kampung halamannya di St. Louis, Missouri. Dia menyebut gaya tokonya sebagai "anak jalanan tahun 90-an, longgar, hampir b-boy agak pelik."

"Ini semua mengenai cetakan terang, besar, besar - semacam mencolok, rupa yang tidak sedap yang menjana semula keseluruhan pemandangan kelab London," kata Hawes. "Ini mengenai mengenali label, mengenali apa itu vintaj."

Dia mendapati pembeli di seluruh Amerika Syarikat, dan banyak di seberang kolam di England, di mana vintage Lacoste, Nike, Levi's, Fred Perry dan Ralph Lauren membuat kebangkitan. Ketika Hawes mula-mula memulakan kedai Etsy, dia berharap dapat memberi tumpuan lebih kepada jenama pereka moden dan mewah, tetapi mendapati bahawa pembeli dalam talian mencari nuansa pakaian jalanan vintaj.

"Saya tidak dapat menuntut tahun 90-an sebagai inspirasi gaya saya, atau sesuatu yang menjadi peserta aktif saya," katanya. "Oleh itu, ini membuat saya kecewa, kerana saya pastinya lebih akrab dengan pereka mewah, barang baru dan lebih bergaya."

Hawes teringat mencabut tali pinggang Hermes dengan harga $ 20, dan menjatuhkannya di kedai Etsy dengan harga kurang dari $ 1,000. Sebilangan besar barangnya dijual dengan harga yang lebih rendah, tetapi dengan harga yang serupa - barang khas, seperti jaket Nike vintaj, mungkin dijual di Etsy dengan harga $ 80 atau $ 90, sementara dia menghabiskan antara $ 4 hingga $ 5 untuk itu di Goodwill.

Jadual kerja khas Hawes merangkumi dua hingga tiga hari membeli-belah untuk membina inventori, membeli beg yang penuh dengan kepingan. Dia kemudian menetapkan tiga hari untuk mengambil gambar dan menulis keterangan untuk setiap karya, dan menyiarkan semuanya untuk dijual. Dia dapat menyimpan inventori itu selama beberapa minggu, di mana dia hanya perlu mengemas barang, mencetak label dan menghantar barang yang dibeli, yang memakan masa sekitar 30 minit sehari.

Hawes keluar dari industri penjualan semula dalam talian pada pertengahan 2017, setelah bergabung dengan Teach for America untuk memulakan kerjaya dalam bidang pendidikan. Namun, dia masih bertengkar dengan Poshmark di masa lapang.

"Saya selalu membuang semua barang yang saya miliki kerana saya menyukainya. Ia seperti memburu harta karun," katanya. "Anda tidak pernah tahu apa yang akan anda cari."

Dia mengesyorkan penjualan semula dalam talian kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk vintage.

"Sekiranya anda mempunyai mata, pasti melakukannya," katanya. "Ini adalah wang paling gila, termudah."

Perlu diingat bahawa jika anda cukup menjual di Etsy atau laman konsainan dalam talian yang lain, pendapatan anda akan dikenakan cukai.

The Big Guys

Di seberang spektrum kedai mikro-Etsy terdapat jenama jualan semula yang besar, seperti Buffalo Exchange, Plato's Closet, Clothes Mentor dan Crossroads Trading Company. Rangkaian konsainan ini beroperasi di seluruh Amerika Syarikat, mendapat keuntungan dari lonjakan penjualan barang terpakai yang bermula pada permulaan Great Resesi pada tahun 2008. Menurut laporan CascadeAlliance pada tahun 2017, penjualan tersebut terus meningkat lebih daripada 50 peratus antara tahun 2008 dan 2016 Tetapi Kerstin Block, pemilik bersama dan presiden Buffalo Exchange, memulai dengan cara penjualan konsinyasi sebelum itu, pada tahun 1974.

Ketika itulah Block dan suaminya, Spencer, memulakan Buffalo Exchange di Tucson, Arizona. Syarikat itu telah berkembang menjadi 49 kedai di 17 negeri, yang kini dikendalikan oleh Block dan anak perempuannya, Rebecca. Kerbau adalah yang pertama seumpamanya, menghadirkan Blok dengan beberapa cabaran yang sudah pupus sekarang dalam membuat perniagaan ini.

"Bermula, tantangan terbesar adalah membuat orang membawa pakaian untuk menjual, dan mempromosikan konsep," kata Block kepada Chron dalam wawancara e-mel _._ "Tidak ada kedai lain seperti kami pada masa itu. Oleh itu, kami mula memberitahu semua orang yang kami dapat dan bercakap dengan semua rakan kami dan meminta mereka memberitahu rakan mereka. Kami tidak akan berjaya selama beberapa tahun pertama tanpa mulut ke mulut. "

Block tidak pernah merancang untuk mengembangkan syarikatnya, tetapi setelah konsep Buffalo mulai berkembang, perniagaannya meletup, dan tokonya seluas 450 kaki persegi tidak mencukupi.

"Sejujurnya kami mempunyai terlalu banyak perniagaan untuk dikendalikan oleh kedai kecil kami," katanya. "Banyak orang datang untuk berbelanja dan menjual, dan kami mulai mendapatkan banyak pakaian."

Dia membuka lokasi kedua, dan selebihnya adalah sejarah. Block mengaitkan kejayaannya dengan selektif Buffalo - syarikat itu hanya membeli pakaian tertentu pada waktu-waktu tertentu, memudahkan pembeli mencari apa yang mereka cari.

"Kami suka fesyen dan kami selalu mengutamakan fesyen," kata Block. "Dan orang-orang, tentu saja. Kami percaya memperlakukan pekerja dan pelanggan kami dengan hormat. Itu benar-benar penting. Saya rasa pelanggan kami menghargai bahawa kami telah mengikuti proses pembelian, dan jumlah yang kami bayar."

Dia mengakui bahawa cabaran untuk membuka kedai jual semula sekarang hampir tidak seperti yang dia hadapi ketika membuka Buffalo Exchange lebih dari 40 tahun yang lalu.

"Ia memerlukan lebih banyak wang untuk membuka dan menjalankan perniagaan sekarang," kata Block. "Ketika kami pertama kali bermula, teknologi bukanlah faktor. Ia hanya kalkulator. Pada masa ini, anda harus terus berusaha untuk menjaga. Pakaian bekas juga menjadi sangat popular, yang merupakan perkara yang sangat baik, tetapi pasti menukar padang permainan. "

Meski begitu, dia mengesyorkan agar pengusaha yang merasa bersemangat dengan industri penjualan semula harus mengambil langkah, meskipun menghadapi banyak tantangan.

"Sekiranya anda mahu melakukannya, saya katakan pergi," kata Block. "Ini sangat menyeronokkan, dan pada akhirnya, saya fikir anda harus benar-benar menikmati apa yang anda lakukan dan menyukainya untuk berjaya."

Segala-galanya Di Antara

Di ruang antara kedai Etsy dan gergasi penjualan semula terdapat kedai ibu dan pop lama anda yang baik, sebahagian besarnya dipasarkan melalui media sosial dan bergantung pada pelanggan tetap untuk pengenalan barang, perniagaan dan jenama. Bonnie Kallenberg, pemilik kedai konsainan dan presiden Persatuan Nasional Penjualan Semula dan Kedai Berjimat Cermat, memberitahu Persekutuan Perniagaan Bebas Nasional (NFIB) bahawa pengusaha yang bertujuan untuk membuka kedai pakaian terpakai mereka sendiri harus memperhatikan beberapa nasihat sebelum mengambil risiko .

Kallenberg pertama kali mengesyorkan agar pemilik kedai yang bercita-cita memilih otak veteran untuk merasakan kelengkungan pembelajaran industri dan mencari bimbingan untuk menceburkan diri dalam perniagaan. Mereka juga harus memilih visi yang unik untuk jenama kedai mereka, dan mematuhinya.

Calon pemilik kedai ini harus bertanya kepada diri mereka sendiri beberapa soalan utama: Di mana kedai mereka akan berada di dalam pasaran penjualan semula? Adakah mereka bertujuan untuk mendapatkan titik harga yang lebih rendah dengan perolehan yang lebih tinggi, atau menetapkan harga mereka lebih tinggi tetapi menjaga inventori mereka kecil? Atau adakah mereka mahu jatuh di suatu tempat di tengah?

Kallenberg menambah bahawa butik kelas atas cenderung memerlukan lebih banyak pemasaran dan pekerjaan secara umum, dan dia mengesyorkan agar pengusaha memperoleh pengalaman sebelum menempuh jalan tersebut.

Dia menekankan pentingnya memasarkan diri kepada pengguna sebelum kedai anda dijadualkan dibuka. Sebaik sahaja anda mengumpulkan pengirim barang biasa, jaga mereka - jadikan perkhidmatan pelanggan sebagai keutamaan. Pilih lokasi anda dengan berhati-hati, dan bersedia melabur di ruang dengan lalu lintas kaki yang tinggi. Ketahui trend dan pelanggan anda, dan gigit peluru dan belanjakan sejumlah wang untuk pemasaran. Dan akhirnya, terima bahawa inventori anda tidak akan sempurna - lepaskan idea menyaingi kedai runcit tradisional.

"Pada suatu hari, ketika industri pengiriman barang baru bermula, kebanyakan kedai dibuka dengan anggaran yang lebih kecil," kata Kallenberg kepada NFIB. Kini, terlalu banyak pemilik kedai pakaian terpakai menghadapi hutang untuk "mempunyai kedai yang dapat menyaingi Anthropologie atau Nordstrom."