Hak untuk Mengundi bagi Pemegang Saham Syarikat

Hak untuk memilih dalam mesyuarat pemegang saham tahunan syarikat adalah salah satu hak istimewa terpenting yang diberikan oleh pemilikan saham. Pemegang saham secara tidak langsung dapat memutuskan bagaimana syarikat itu dijalankan dengan memilih lembaga pengarah. Dalam beberapa keadaan, pemegang saham juga dapat menerima wang tunai untuk undinya. Untuk menggunakan kuasa ini dengan bijak, penting untuk memahami selok-belok hak mengundi.

Mesyuarat tahunan

Dalam keadaan biasa, pemegang saham biasa syarikat bertemu sekali setahun untuk memilih lembaga pengarah, yang akan menjalankan syarikat itu untuk tahun berikutnya. Dalam mesyuarat ini, setiap pemegang saham biasa mempunyai satu suara. Oleh itu, mana-mana orang atau syarikat yang memegang lebih daripada 50 peratus daripada semua saham biasa yang belum selesai pada dasarnya dapat menentukan hasil pilihan raya. Semasa mesyuarat tahunan, lembaga itu membentangkan angka kewangan utama syarikat dan menjelaskan visinya untuk masa depan. Dalam kebanyakan kes, majoriti anggota dewan akan mencalonkan diri untuk pemilihan semula kerana syarikat memerlukan kesinambungan. Sekiranya calon baru mencalonkan diri untuk kerusi dewan, mereka juga akan berpeluang untuk membuat keputusan semasa mesyuarat tahunan.

Siapa Yang Boleh Mengundi

Walaupun pemegang saham biasa mempunyai hak suara, pemegang saham pilihan tidak boleh dalam mesyuarat tahunan. Stok pilihan adalah kelas saham khas dan mempunyai keutamaan pembayaran berbanding saham biasa. Pemegang saham pilihan berhak mendapat pengeluaran tunai tahunan tetap, yang mesti dibayar sepenuhnya sebelum pemegang saham biasa dapat menerima wang. Walau bagaimanapun, tidak kira berapa banyak saham pilihan yang dimiliki oleh pelabur, dia juga tidak dapat mengambil bahagian dalam mesyuarat pemegang saham tahunan. Walaupun pemegang saham pilihan dinafikan semua hak suara, pemegang saham yang tergolong dalam kelas khas mempunyai hak suara tambahan. Kadang-kadang syarikat membuat kelas saham khas dan memanggilnya "Saham Kelas A" misalnya dan memberikan ini, katakanlah, dua atau tiga undi per saham, berbanding satu suara setiap saham biasa. Dalam banyak kes,pengasas syarikat memegang saham ini.

Cara Mengundi

Individu atau entiti, seperti dana bersama, yang memegang sebilangan besar saham dalam sebuah syarikat biasanya menghadiri mesyuarat tahunan secara langsung. Mereka mendengar pembentangan dan sering mengemukakan soalan kepada ahli dewan sebelum mereka memberikan suara. Mereka yang tidak dapat menghadiri perjumpaan secara langsung boleh memilih melalui pos. Pemegang saham juga boleh mengarahkan broker mereka untuk memberikan suara tertentu. Broker menghantar Borang Arahan Pengundian sebelum mesyuarat tahunan di mana pemegang saham dapat menentukan pilihan mereka untuk pengarah. Secara amnya, jika pemegang saham tidak mengembalikan Borang Arahan Pengundian sekurang-kurangnya 10 hari sebelum mesyuarat pemegang saham, broker boleh memilih untuknya atas urusan rutin.

Pengundian Proksi

Pemegang saham juga boleh memberikan haknya untuk memilih kepada pihak lain tanpa melepaskan saham tersebut. Orang atau entiti yang diberi proksi kemudian boleh memilih dalam mesyuarat tahunan tanpa perlu berunding dengan pemegang saham asal. Dalam beberapa keadaan yang melampau, syarikat atau orang mungkin membayar proksi untuk mengumpulkan jumlah yang mencukupi dan mengubah pasukan pengurusan yang ada. Sekiranya itu berlaku, pemegangan saham anda boleh mengakibatkan aliran tunai tanpa henti dengan hak dividen anda dan semua hak mengundi pada masa akan datang sepenuhnya. Namun, anda harus berhati-hati dengan siapa anda mempercayakan hak suara anda. Di tangan yang salah, undian anda dapat memimpin syarikat ke jalan yang salah dan mengurangkan pendapatan masa depan anda sebagai pemegang saham.