Cara Menganalisis Implikasi Keuntungan dan Pendapatan Bersih Syarikat

Mengetahui keuntungan dan pendapatan bersih syarikat tidak mencukupi. Anda mesti dapat mentafsirkan nombor dan memahami apa yang mereka beritahu mengenai syarikat itu. Anda dapat memahami sejauh mana syarikat mengubah pendapatan menjadi keuntungan. Kaedah lain ialah anda dapat melihat sama ada syarikat mengawal kos dengan berkesan. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat mencari margin keuntungan dan mengatakan syarikat mempunyai prestasi yang baik atau buruk. Anda mempunyai beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa menganalisis keuntungan dan pendapatan bersih sehingga jumlahnya menggambarkan gambaran yang jelas.

1

Hitung pendapatan bersih syarikat. Jumlah ini merangkumi semua pendapatan tolak kos, termasuk cukai. Anda harus mengeluarkan semua gaji yang dibayar kepada pekerja tetapi bukan pengagihan kepada pemilik kerana ini berasal dari keuntungan bersih.

2

Tentukan jumlah penjualan syarikat. Jangan mengeluarkan perbelanjaan dari angka ini - ketahui berapa banyak wang yang diambil syarikat untuk jangka masa yang anda nilaikan. Untuk memahami sepenuhnya syarikat, anda harus memilih jangka masa tiga hingga 10 tahun sehingga anda dapat melihat trend penjualan.

3

Bahagikan pendapatan bersih dengan penjualan bersih dan kalikan dengan 100. Persamaan ini menghasilkan peratusan keuntungan bersih. Sebagai contoh, pendapatan bersih $ 1 juta dibahagikan dengan penjualan $ 3 juta sama dengan .33. Darabkan dengan 100 dan anda dapati syarikat ini mempunyai margin keuntungan 33 peratus.

4

Analisis angka keuntungan rendah dengan melihat kosnya. Sekiranya pinjaman baru-baru ini adalah sebahagian daripada kos, maka anda dapat menyimpulkan bahawa pinjaman ini telah menurunkan keuntungan buat sementara waktu. Anda ingin melihat bagaimana pinjaman tersebut dibelanjakan dan menentukan sama ada aset baru diharapkan dapat menghasilkan keuntungan baru.

5

Analisis syarikat yang mempunyai keuntungan tinggi dengan melihat perbelanjaan modal dan perbelanjaan pemasaran. Sekiranya anda melihat bahawa syarikat tersebut membelanjakan sangat sedikit untuk perbelanjaan kapital (aset baru) dan melakukan pemasaran yang sangat sedikit, maka anda harus bertanya kepada diri anda sendiri apakah margin keuntungan tinggi syarikat itu adalah tiruan. Dengan kata lain, adakah syarikat itu berpandangan pendek dengan menolak untuk melabur pada masa depannya?

6

Analisis syarikat pertumbuhan yang stabil dengan melihat sama ada syarikat itu mengekalkan keseimbangan antara peningkatan keuntungan dan perbelanjaan untuk aset dan iklan. Sekiranya anda menjumpai pendekatan yang terukur dan stabil terhadap elemen-elemen ini, syarikat itu mungkin mempunyai pendapatan dan keuntungan bersih yang mampan.