Rancangan Pemasaran untuk Kedai Runcit

Kedai runcit menyajikan pelbagai jenis produk makanan, barangan rumah tangga dan produk perubatan ke kawasan setempat. Walaupun kebanyakan kedai runcit bergantung pada model perniagaan dan penawaran produk yang sangat serupa, peruncit khusus dapat membezakan kedai mereka melalui pemasaran sasaran dan penawaran perkhidmatan yang unik. Rancangan pemasaran untuk kedai runcit dapat memberikan panduan yang diperlukan oleh pengusaha permulaan untuk mengisi ceruk yang menguntungkan dalam industri runcit tempatan.

Gambaran Keseluruhan Pasaran

Mulakan rancangan pemasaran anda dengan gambaran keseluruhan yang komprehensif mengenai keadaan di pasaran tempatan. Tentukan pasaran sasaran anda dari segi demografi, psikografik, behavioristik dan pertimbangan geografi. Dua contoh pasar sasaran kedai runcit ialah "isi rumah yang memperoleh lebih dari $ 100 ribu setahun yang lebih suka produk organik, berbelanja secara pukal dan tinggal dalam jarak dua puluh lima batu dari kedai" atau "isi rumah yang menjangkau tahap kemiskinan yang membeli tawaran terbaik , beli dalam kumpulan kecil dan hidup dalam radius sepuluh batu. "

Seterusnya, analisis ukuran pasaran sasaran anda dengan menggunakan data yang tersedia untuk umum dari Biro Statistik Tenaga Kerja. Ciri-ciri demografi dan geografi dapat diukur dengan mudah, tetapi sifat psikologi dan behavioristik lebih sukar untuk diukur.

Lengkapkan gambaran keseluruhan pasaran dengan menganalisis semua pesaing yang ada di kawasan setempat, dengan fokus pada mereka yang kini melayani pasaran sasaran anda. Catat saiz, campuran produk dan kepakaran pesaing.

Gambaran Keseluruhan Syarikat

Pembangunan produk dan perkhidmatan adalah komponen penting dalam strategi pemasaran yang komprehensif. Jangan menghampiri bahagian ikhtisar syarikat dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan dalam rancangan perniagaan - sebagai pengenalan kepada orang luar. Sebagai gantinya, gunakan gambaran keseluruhan syarikat untuk menerangkan bagaimana penawaran produk dan perkhidmatan anda menarik minat pelanggan sasaran anda dengan cara yang lebih menarik daripada pesaing anda. Perincikan falsafah harga anda, misalnya, serta program promosi yang anda rancangkan atau penawaran perkhidmatan yang unik, seperti pemuatan kereta bagger. Buat analisis SWOT (Kekuatan, Kelemahan, Peluang, Ancaman) untuk mendapatkan gambaran terperinci mengenai keadaan semasa syarikat anda.

Strategi pemasaran

Letakkan penekanan utama rancangan pemasaran anda pada bagian strategi, di mana anda akan menetapkan rancangan khusus anda untuk iklan, promosi penjualan, hubungan masyarakat, harga dan perkhidmatan pelanggan. Gabungkan disiplin pemasaran ini untuk memanfaatkan kekuatan kedai anda, membatalkan atau mengelakkan kelemahannya, memanfaatkan peluang dan membatalkan atau mengelakkan ancaman.

Contohnya, jika analisis SWOT anda menunjukkan bahawa anda mempunyai struktur kos yang sangat rendah dan tidak ada rantai runcit diskaun lain di kawasan ini, pertimbangkan strategi komprehensif yang merangkumi iklan yang memfokuskan pada harga yang lebih rendah dan penjualan di kedai untuk menarik pencari nilai. Mengurangkan tahap perkhidmatan pelanggan dapat memungkinkan anda untuk menurunkan harga pengguna lebih jauh, tetapi perniagaan kecil harus selalu berhati-hati untuk tidak mengurangkan layanan pelanggan sehingga mendorong pelanggan pergi. Daripada menghapuskan perkhidmatan pelanggan tanpa pandang bulu, ciptakan kaedah inovatif untuk memberikan perkhidmatan terbaik dengan lebih sedikit pekerja dan proses yang diperkemas.

Belanjawan Pemasaran

Tutup rencana pemasaran anda dengan anggaran yang mengatur semua perbelanjaan yang diperlukan oleh strategi pemasaran anda. Anda mungkin memutuskan untuk memulakan dengan anggaran sebelum mengembangkan strategi anda untuk memberi diri anda batasan yang jelas untuk bekerja, atau anda mungkin memutuskan untuk membuat anggaran setelah mengembangkan strategi anda; walau apa pun, hitung jumlah kos pelaksanaan dan kaji semula strategi pemasaran anda jika perlu untuk bekerja dengan cara kewangan anda.