Cara Membuat Brosur Jualan yang Berkesan

Brosur penjualan boleh menjadi elemen penting dalam perniagaan apa pun. Dengan perisian pemprosesan kata atau penerbitan desktop, hampir semua orang dapat membuat brosur, tetapi menyusun brosur yang berkesan hanyalah sebahagian dari usaha. Memutuskan apa yang masuk ke dalam brosur adalah sebahagian besar prosesnya. Teks dan grafik yang anda pilih, apa yang diberitahu oleh elemen-elemen tersebut kepada bakal pelanggan dan bagaimana elemen-elemen itu muncul semuanya bergabung untuk membuat brosur penjualan yang berkesan.

1

Buat penutup depan yang menarik perhatian pelanggan. Gunakan bahagian depan penutup sebagai cara untuk menarik pembaca membaca brosur. Gunakan gambar yang ditujukan terus kepada khalayak sasaran anda. Sekiranya anda menjual ski air, gambar seseorang bermain ski air adalah jenis gambar yang ingin anda gunakan, bukan gambar bahagian depan perniagaan anda. Tulis kapsyen di bawah gambar. Ini boleh menjadi slogan atau ungkapan tangkapan yang dirancang lebih jauh untuk memuncak minat pelanggan yang berpotensi.

2

Tulis tajuk untuk setiap bahagian teks dalam brosur anda. Tajuk harus dalam huruf yang lebih besar daripada teks badan. Font 16 titik dalam huruf tebal sesuai untuk tajuk dan fon 12 titik berfungsi dengan baik untuk badan. Jangan lupa menggunakan tajuk. Ini akan memudahkan pembaca untuk mengikuti dan memecah blok teks yang panjang. Mulakan dengan pengenalan syarikat anda di bahagian dalam brosur. Terus ringkas. Beritahu bakal pelanggan siapa anda dan mengapa syarikat anda adalah yang perlu dipertimbangkan. Gunakan ruang yang selebihnya untuk memberitahu pelanggan mengenai produk dan perkhidmatan anda. Tentukan maklumat mengenai kelebihan produk atau perkhidmatan anda kepada pelanggan.

3

Tulis dengan senarai berpoin apabila boleh. Ini juga membantu memecahkan banyak teks. Senarai butir membolehkan anda menyenaraikan beberapa fungsi dan kelebihan produk anda tanpa menulis teks yang besar, yang mungkin dilangkau oleh bakal pelanggan anda. Senarai butir memotong pita merah dan membolehkan anda menyampaikan maklumat yang berkaitan.

4

Masukkan gambar sepanjang masa, apabila gambar tersebut berkaitan dengan produk dan teks. Jangan gunakan gambar hanya untuk meletakkan gambar cantik di brosur anda. Gambar-gambar membantu memecah teks dan menjadikannya lebih mudah untuk menavigasi brosur, tetapi gambar yang anda gunakan juga berfungsi sebagai cara untuk menarik calon pelanggan dan meyakinkan mereka bahawa mereka perlu menggunakan produk anda. Sekiranya anda membuat brosur untuk sebuah kelab negara, gambar seperti padang golf, kafe atau kolam renang mungkin sesuai.

5

Pilih warna untuk brosur anda yang tidak akan mengganggu penonton anda. Brosur penjualan bukanlah tempat untuk menggunakan warna neon terang yang menyakitkan mata. Gunakan kombinasi warna terang dan gelap yang menyokong teks dan gambar anda. Jangan biarkan warna brosur penjualan anda mengurangkan teks dan gambar yang anda gunakan.

6

Letakkan maklumat hubungan di bahagian belakang brosur. Ini termasuk nama syarikat, nombor telefon, laman web, alamat e-mel dan alamat fizikal. Sertakan peta lokasi fizikal anda di bahagian belakang brosur. Gunakan brosur yang lain untuk menjual produk atau perkhidmatan, tetapi gunakan bahagian belakang untuk memastikan pihak yang berminat dapat menghubungi anda untuk maklumat lebih lanjut.

7

Gabungkan semuanya dengan perisian penerbitan desktop atau pemproses kata. Terdapat beberapa program yang membolehkan anda melakukan ini, termasuk perisian penerbitan desktop percuma (lihat Sumber). Buka program dan mulakan dokumen baru. Mulakan dengan templat brosur kosong. Taipkan teks anda ke dalam dokumen dan gunakan pilihan "fail" dan "sisipkan" untuk meletakkan gambar anda ke dalam brosur anda. Menyusun brosur dengan cara ini membolehkan anda melihat reka bentuk semasa anda pergi dan membuat perubahan sebelum anda mencetak.