Lima Kelayakan Teratas Perunding Jualan

Menjana penjualan selalunya merupakan bahagian terpenting dari perniagaan kecil, yang harus menjana dana agar dapat berfungsi. Sesungguhnya, penjualan adalah satu-satunya cara untuk mengekalkan usaha anda. Perunding jualan teratas mesti dilengkapi dengan set kemahiran tertentu yang membuatnya berjaya. Sifat-sifat ini merangkumi sikap positif dan persuasif, kesediaan untuk menindaklanjuti dan melalui petunjuk penjualan dan sikap tanpa rasa takut. Sebilangan kemampuan ini wujud secara semula jadi, tetapi semuanya dapat dikembangkan dengan latihan. Keupayaan menjual perniagaan kecil anda, kedua-duanya dapat menstabilkan syarikat dan mendorongnya ke tahap berikutnya.

Pujukan

Perunding penjualan mesti dapat meyakinkan bakal pelanggan untuk membeli produk atau perkhidmatan. Dia mesti dapat meyakinkan pembeli bahawa pembelian itu diperlukan dan ditawarkan dengan harga yang berpatutan. Untuk melakukan ini, jurujual harus dapat menunjukkan kelebihan item atau perkhidmatan dan menjelaskan bagaimana ia akan bermanfaat bagi orang tertentu. Untuk meningkatkan kemampuan meyakinkan, jurujual harus belajar untuk menyampaikan maklumatnya dengan jelas, mendengar secara aktif calon pelanggan dan bersiap sedia untuk menjawab semua soalan.

Positivisme

Orang tertarik kepada orang lain yang menunjukkan pandangan positif. Keperibadian positif membantu anda dalam membuat penjualan. Seorang perunding penjualan harus cepat tersenyum dan dapat melakukannya dengan tulen. Bahasa yang digunakan oleh penjual juga harus bersifat positif. Pengarang dan penceramah terkenal, Orvel Ray Wilson, melaporkan bahawa jurujual yang hebat bersemangat dan bersemangat dan tidak mengadu apa-apa. Sebagai contoh, dia harus menggunakan kata-kata dengan konotasi positif, seperti "suka", "kagumi", "bermanfaat", "berkualiti" dan bermanfaat "ketika menerangkan produk atau perkhidmatan kepada pelanggan. Semakin positif penerangannya, semakin mudah penjualan akan. Sentiasa gunakan perkataan yang sesuai dengan pelanggan anda.

Keperibadian Keluar

Anda mesti menjadi jurujual yang berjaya. Anda harus bersedia menjangkau ramai orang yang belum anda kenal untuk menjual sesuatu kepada mereka. Anda harus mengatasi ketakutan semula jadi dengan latihan. Berusahalah untuk mendekati orang-orang tanpa faedah dari penjualan. Belajar menjual sesuatu kepada seseorang yang tidak anda kenali dan tidak dikenali dengan anda dan syarikat anda. Buat perkenalan anda dengan mesra. Senyum, gunakan bahasa yang menarik dan bersikap ramah dan tidak mengancam. Amalan menolong anda mengembangkan sifat-sifat ini.

Berorientasikan Perincian

Perinciannya sangat penting bagi perunding penjualan. Untuk menjual, anda harus betul-betul memahami produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. Ikuti perubahan harga atau harga, petunjuk penjualan, penjualan yang disahkan, inventori dan perakaunan. Menurut DJR Marketing Solutions Limited, anda akan mendapat keyakinan berharga apabila anda menjadi sangat berpengetahuan tentang apa yang anda jual. Menyimpan log dan fail digital supaya dapat diambil dengan mudah apabila diperlukan. Catat sebelum dan selepas mesyuarat pelanggan. Mendokumentasikan usaha dan hasilnya secara terperinci untuk membantu melancarkan perundingan susulan.

Ketekunan

Jurujual yang paling berjaya tidak pernah berputus asa. Individu ini menghasilkan petunjuk, tindak lanjut dengan cepat dan melakukan semua yang diperlukan untuk menyelesaikan penjualan. Anda harus bersedia untuk membuat puluhan panggilan telefon setiap hari dan lawatan sendiri juga. Seorang perunding penjualan berkualiti tidak pernah menunda-nunda tetapi sebaliknya terus maju sehingga dia dapat membuat pelanggan baru dan membuat pelanggan lama kembali untuk mendapatkan lebih banyak.