Definisi Teknik Merchandising

Merchandising adalah susunan produk di kedai fizikal atau dalam talian untuk memaksimumkan penjualan. Objektif merchandising adalah untuk menutup penjualan setelah kempen iklan membawa pelanggan masuk ke kedai. Penjualan barang yang baik membebaskan masa, membuat proses penjualan lebih mudah, meningkatkan pengalaman membeli bagi pengguna dan mendorong pertumbuhan penjualan.

Teknik Asas

Teknik asas merchandising merangkumi menampilkan barang dagangan yang berkaitan, paparan sederhana dan bersih, ruang lorong yang cukup, rak yang lengkap dan ciri-ciri barang promosi yang menonjol. Sebagai contoh, sebuah kedai perabot boleh membuat ruang tamu palsu dengan pelbagai barang dan kelengkapan perabot untuk menjana penjualan produk ini. Paparan lantai barang bermusim yang menarik di kawasan lalu lintas tinggi juga mendorong penjualan dan keuntungan yang lebih tinggi. Persatuan Perisian Runcit Nasional mengesyorkan menyimpan barang bergerak perlahan dan harga murah dari pelanggan untuk mendorong penjualan barang margin tinggi.

Meningkatkan Rayuan

Kesan pertama biasanya yang paling penting, sebab itulah paparan tetingkap di kedai bata-bata dan susun atur halaman pendaratan di kedai e-dagang sangat penting. Mereka menarik perhatian pelanggan dan membawanya ke kedai, yang bukan perkara mudah di sebuah pusat membeli-belah dengan puluhan peruncit. Kedai roti boleh menonjolkan kek dan coklat yang menarik, sementara peruncit pakaian boleh mempamerkan fesyen terkini di paparan tetingkapnya. Penggunaan pencahayaan yang betul menimbulkan suasana hati dan menerangkan barang dagangan, terutama pada musim penjualan musim puncak.

Susun atur Kedai

Jenis kedai biasanya menentukan susun atur lantai dan rak. Contohnya, kedai runcit harus mempunyai ruang lorong yang cukup bagi pembeli untuk memindahkan gerobak mereka dan mengiringi anak-anak ketika mereka sedang membeli-belah. Peruncit sering kali memindahkan barang ke bahagian depan rak untuk mengelakkan memberi kesan tidak mempunyai stok yang mencukupi. Pengurus runcit boleh menggunakan metrik penjualan per kaki persegi, yang merupakan nisbah penjualan dengan jumlah ruang paparan rak dan lantai, untuk menilai keberkesanan strategi penjualan barang dan melakukan penyesuaian yang diperlukan.

Penjualan Dagangan Dalam Talian

Kedai e-dagang harus mempunyai susun atur yang sederhana dan alat carian yang berkesan agar pelanggan dapat melihat-lihat kedai dengan mudah. Perisian telah maju ke tahap di mana peralihan tetikus item yang sederhana mengaktifkan tetingkap pop timbul yang memaparkan perincian produk dan bahkan demonstrasi multimedia mengenai cara menggunakan produk. Teknik jual beli dalam talian merangkumi penjualan silang, yang merupakan penonjolan produk berkaitan dalam hasil carian, membuat promosi khas muncul di setiap halaman dan menawarkan kemudahan pembayaran elektronik yang mesra pengguna.

Teknik lain

Penutup akhir, yang merupakan hujung rak kedai, dan pulau daya, yang merupakan paparan bebas yang diletakkan secara strategik di kawasan kedai dengan lalu lintas tinggi, dapat menarik perhatian kepada produk baru dan margin tinggi. Uji citarasa, demonstrasi produk dan sesi latihan cara juga menonjolkan item tertentu dan menjadikan pengalaman membeli pelanggan lebih menyeronokkan.