Adakah iPad terlalu panas?

IPad Apple adalah peranti hebat yang mampu menjalankan aplikasi yang kompleks. Ini menghasilkan sedikit kepanasan, yang mesti dipancarkan oleh iPad agar tetap sejuk untuk operasi yang optimum. Walaupun beberapa penyelidik mendakwa peranti ini berpotensi untuk terlalu panas, operasi iPad dalam julat suhu optimum menjadikan iPad tidak terlalu panas.

Sejarah

Penyelidik di Consumer Reports menguji iPad pada bulan Mei 2012 dan mendapati bahawa dalam keadaan operasi tertentu, peranti ini menjadi panas. Satu ujian mendapati bahawa suhu pada iPad generasi ketiga mencapai setinggi 116 darjah Fahrenheit ketika bermain permainan video. Kajian itu mendakwa bahawa peranti ini mempunyai suhu sekitar 12 darjah lebih panas daripada iPad 2. Hasil Laporan Pengguna dikritik ketika PC World kemudiannya mendapati iPad generasi ketiga tidak berjalan lebih panas daripada beberapa pesaingnya.

Punca

Reka bentuk padat iPad tidak memberikan ruang untuk kipas penyejuk, yang merupakan kaedah yang digunakan oleh PC desktop dan komputer riba untuk memancarkan panas. Ini menyebabkan haba menumpuk di dalam iPad, yang dapat membuat bahagian belakang peranti terasa panas ketika disentuh. IPad tidak dapat mengumpulkan haba yang mencukupi sehingga menyebabkan peranti terlalu panas dalam kebanyakan kes.

Pertimbangan

Apple mengatakan bahawa adalah normal bagi iPad untuk merasa panas ketika disentuh atau penggunaan berat. Reka bentuk peranti ini bertujuan untuk memindahkan haba ke luar kerana tidak ada kipas penyejuk. Apple mengesyorkan iPad harus digunakan pada suhu antara 32 hingga 95 darjah Fahrenheit dan disimpan pada suhu antara minus 4 hingga 113 darjah Fahrenheit. Kemungkinan terlalu panas lebih tinggi di hujung atas julat tersebut.

Petua

Apple mengesyorkan agar peranti tersebut digunakan pada suhu bilik - 72 darjah Fahrenheit. Ini bukan sahaja menghalang peranti anda menjadi terlalu panas tetapi juga memanjangkan hayat bateri kerana bateri dirancang untuk berfungsi dengan baik pada suhu tersebut. Ini sangat penting semasa menggunakan aplikasi yang memerlukan memori dan pemproses, seperti video dan permainan. Peranti akan menjadi lebih panas, tetapi udara luar yang lebih sejuk menghalangnya daripada terlalu panas.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iPad generasi keempat. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.