Mengapa Syarikat Menggunakan Penjualan Pelepasan?

Perniagaan runcit mesti menyeimbangkan inventori, harga dan promosi untuk mengekalkan tahap keuntungan. Penjualan pelepasan digunakan sebagai strategi promosi oleh banyak syarikat sebagai alat pengurusan inventori dan sebagai titik fokus bagi pengguna yang mementingkan harga. Sebilangan besar penjualan pelepasan dikaitkan dengan industri runcit, tetapi penjualan ini juga dapat efektif untuk acara, kegiatan dan penawaran yang berkaitan dengan perkhidmatan. Penjualan pelepasan dapat dijadwalkan berdasarkan musim, mengikut jadual yang diperlukan atau digunakan sebagai kehadiran tetap di bahagian khas kedai fizikal atau dalam talian.

Kurangkan Inventori

Penjualan pelepasan membantu mengurangkan lebihan inventori di kedai atau rangkaian pemenuhan produk. Tren pembelian pelanggan dapat berubah dengan cepat dan menghasilkan lebihan inventori yang memenuhi kedai. Memaksimumkan ruang rak untuk item dalam permintaan membantu mengekalkan tahap penjualan dan keuntungan. Penjualan pelepasan membantu mengurangkan kesan kewangan produk yang tidak popular atau dibeli secara berlebihan, tanpa mengurangkan tahap harga barang lain.

Tingkatkan Jualan

Promosi dan penjualan pelepasan meningkatkan lalu lintas kedai, terutama dari pembeli berdasarkan nilai. Daya tarikan barang dengan harga lebih rendah dapat meningkatkan jangkauan pelanggan yang mampu membeli produk dari syarikat atau dapat menawarkan pilihan pembelian yang menarik kepada pelanggan yang ada. Bahagian penjualan yang diletakkan di bahagian belakang kedai mendorong pembelian barang berharga biasa kerana pelanggan mesti melihat bahagian lain dalam perjalanan ke kawasan pelepasan.

Peralihan Musim

Pakaian, hiasan, aksesori dan produk lain sering kali mempunyai komponen bermusim. Perniagaan yang menawarkan jenis barang ini mesti mengubah inventori untuk menggambarkan permintaan bermusim. Penjualan pelepasan dapat membantu memindahkan barang dari musim sebelumnya untuk mengosongkan ruang untuk barang dagangan musim berikutnya.

Titik Harga Lebih Rendah

Penjualan pelepasan menawarkan kepada pelanggan cara untuk mengakses barang syarikat pada harga yang lebih rendah. Untuk beberapa jenis produk, seperti persediaan kecantikan, penjualan pelepasan mendorong pelanggan untuk mencuba produk baru. Sekiranya pelanggan menyukai produk, mereka mungkin menjadi pelanggan berulang pada titik harga biasa. Penggunaan pelepasan strategik ini dapat meningkatkan asas pelanggan syarikat.

Memaksimumkan Kehadiran

Syarikat acara atau perkhidmatan yang menjual tiket untuk acara sensitif tarikh boleh menggunakan penjualan pelepasan untuk memaksimumkan keuntungan dan kehadiran. Tempat duduk yang tidak terjual, tiket atau peningkatan khas boleh dijual dengan potongan harga hampir dengan tarikh acara. Perkhidmatan, konsert dan pertunjukan berdasarkan perjalanan sering menggunakan promosi penjualan, tetapi secara amnya menggunakan nama ganti untuk tujuan promosi.