Cara Menukar Rangkaian Dari Selamat ke Tidak Selamat

Rangkaian wayarles selamat adalah yang dilindungi dengan enkripsi WEP atau WPA, yang merangkumi maklumat yang dikirim antara komputer dan penghala, sehingga pihak yang tidak berwenang tidak dapat memintasnya. Ini juga mencegah orang lain mengakses rangkaian anda untuk menggunakan Internet. Sekiranya anda lebih suka membuang enkripsi ini, maka rangkaian anda akan menjadi tidak selamat dan terbuka untuk akses awam. Anda mungkin memilih untuk melakukan ini untuk membuat hotspot awam untuk perniagaan anda. Namun, sangat disarankan agar anda menggunakan rangkaian yang terpisah dan selamat untuk menjalankan perniagaan anda, sambil memberikan akses kepada orang ramai hanya ke rangkaian yang tidak terjamin yang tidak terhubung dengan komputer perniagaan.

1

Buka penyemak imbas anda dan ketik alamat IP penghala anda di bidang alamat. Alamat ini akan disenaraikan dalam manual operasi penghala anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui manual anda, cuba "192.168.0.1" atau "192.168.1.1," yang biasanya digunakan untuk penghala.

2

Masukkan butiran log masuk anda untuk mengakses utiliti pentadbiran. Nama pengguna dan kata laluan lalai disenaraikan dalam manual penghala. Namun, "admin" biasanya digunakan untuk nama pengguna, dan "admin", "kata laluan" atau bidang kosong biasanya digunakan untuk kata laluan.

3

Klik "Tetapan Tanpa Wayar" di bidang pentadbiran. Ini mungkin terletak di bahagian atas atau di menu sebelah kiri. Sekiranya anda mempunyai butang yang bertuliskan "Penyediaan Rangkaian Tanpa Wayar Manual", klik padanya. Tidak semua perisian penghala mempunyai butang ini. Sebaliknya, ada yang segera memunculkan halaman persediaan.

4

Cari menu lungsur turun atau kotak pilihan. Sekiranya anda menjumpai menu lungsur turun, pilih "Tiada" atau "Tidak selamat." Sekiranya anda melihat kotak pilihan untuk mengaktifkan enkripsi, hapus centang kotak. Setiap penghala sedikit berbeza; jika anda menghadapi kesukaran, baca manual penghala anda.

5

Klik "Simpan Tetapan" untuk menjadikan rangkaian wayarles anda tidak selamat.