Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Menjalankan Perniagaan di Negara Lain

Memperluas perniagaan anda ke negara lain dapat membantu anda membuka pasaran baru dan bahkan mengembangkan produk khusus negara. Sekiranya perniagaan antarabangsa mudah, setiap perniagaan kecil akan membuka pejabat antarabangsa. Semasa anda berniaga di luar negara, anda perlu mempertimbangkan mandat budaya setiap negara tempat anda berniaga, dan anda juga harus memastikan anda mematuhi undang-undang tempatan dan antarabangsa.

Kaji Pasar

Produk yang merupakan kejayaan besar di Amerika Syarikat mungkin menjadi bencana di China atau Uganda, terutama jika norma budaya tidak memberikan kegunaan untuk produk tersebut. Sebelum anda melaburkan wang dalam perniagaan luar negara, lakukan penyelidikan pasaran untuk menentukan apakah produk anda sesuai. Anda mungkin perlu sedikit mengubah produk anda dengan memilih warna yang berbeza, beriklan secara berbeza atau bahkan memasarkan penggunaan alternatif. Juga penting untuk melihat ekonomi tempatan. Sekiranya anda membuka kedai di negara yang menghadapi masalah kewangan, orang mungkin tidak dapat membeli produk anda walaupun mereka menginginkannya.

Ketahui Budaya

Budaya sangat berbeza dari satu negara ke negara lain, dan apa yang mungkin kelihatan sopan di Amerika Syarikat boleh menjadi kasar dan tidak profesional di lokasi lain. Di beberapa negara, misalnya, anda diharapkan berpakaian formal dan sangat langsung. Akan tetapi, pada orang lain, perbincangan kecil, mengenali pelanggan anda dan pertemuan perniagaan tidak rasmi adalah perkara biasa. Baca budaya di mana anda merancang untuk berniaga, dan pelajari beberapa asas bahasa, agama tempatan dan tradisi perniagaan. Adalah bijaksana untuk mengunjungi negara ini beberapa kali sebelum membuka kedai supaya anda dapat memutuskan apakah ini adalah tempat di mana anda dapat berniaga dengan selesa.

Menetapkan Komunikasi yang Jelas

Sekiranya anda menubuhkan beberapa pejabat di negara asing, anda memerlukan saluran komunikasi yang kuat dengan pekerja yang diarahkan sendiri. Cabaran zon waktu boleh menyukarkan komunikasi, jadi tetapkan waktu tetap untuk panggilan persidangan. Anda mungkin ingin mendapatkan laporan mingguan atau bahkan harian dari pekerja di negara asing, dan menetapkan protokol untuk maklumat apa yang harus disampaikan secara berkala dapat membantu anda terus mengikuti perkembangan.

Pilih Orang Baik

Pekerja yang baik boleh bermaksud perbezaan antara perdagangan antarabangsa yang berkembang maju dan komunikasi yang tidak berulang dengan pelanggan. Panduan tempatan yang dapat memberitahu anda mengenai budaya dan iklim perniagaan dapat sangat membantu. Pastikan pekerja bertutur dalam bahasa tempatan dan sekurang-kurangnya sebilangan pekerja anda berasal dari kawasan itu.

Dapatkan Bantuan Undang-Undang

Undang-undang antarabangsa sangat kompleks, dan undang-undang mengenai perdagangan, cukai, penukaran mata wang dan kontrak berbeza dari lokal ke lokasi. Sewa peguam yang pakar dalam perniagaan antarabangsa, dan pastikan anda mematuhi semua peraturan yang diperlukan untuk import dan eksport di Amerika Syarikat. Anda juga mungkin memerlukan bantuan untuk menavigasi keperluan pengajuan dan dokumen tempatan, jadi carilah peguam yang pakar dalam undang-undang perniagaan di setiap negara tempat anda berniaga.