Perbezaan Antara Ekuiti Swasta & Kumpulan Pelaburan

Perniagaan kecil sering mencari kaedah untuk membawa modal untuk mengembangkan operasi, membeli peralatan baru dan mengambil lebih banyak pekerja. Dua kaedah yang mereka gunakan ialah menjual saham pemilikan kepada kumpulan pelaburan dan menjual syarikat itu kepada firma ekuiti swasta. Setiap kaedah ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Halangan untuk Masuk

Syarikat ekuiti swasta melaburkan dana dari individu kaya, serta dana dana dan pencen yang besar, untuk membeli syarikat yang menjanjikan. Sebilangan besar kumpulan pelaburan, dari kelab pelaburan kecil hingga kepentingan korporat yang lebih besar, mempunyai halangan masuk yang jauh lebih rendah. Pelabur kecil yang melihat potensi dalam firma dapat mengumpulkan wang mereka dan membeli ke dalam syarikat, sementara dana ekuiti swasta membeli seluruh syarikat dalam usaha menjualnya dengan keuntungan pada kemudian hari.

Kepakaran Industri

Sebelum mereka membeli syarikat, dana ekuiti swasta sering menyewa pakar industri, biasanya veteran dalam industri syarikat itu, untuk menyiasat prestasi syarikat sasaran. Penganalisis ini mengkaji turun naik garis bawah sasaran sejak kebelakangan ini, dan juga bagaimana ia mengatasi pesaingnya. Walaupun banyak kumpulan pelaburan besar juga melakukan penyelidikan seperti itu, beberapa agensi yang lebih kecil mungkin tidak mempunyai waktu atau sumber untuk menjalankan prosedur ketekunan wajar.

Matlamat dan Objektif

Matlamat firma ekuiti swasta adalah untuk membeli syarikat, melabur dalam pertumbuhannya, dan kemudian memperoleh keuntungan bagi para pelaburnya dengan menjual keseluruhan firma tersebut dengan kepentingan yang lebih besar. Kumpulan pelaburan juga berusaha untuk mengembangkan syarikat dan memperoleh keuntungan. Walau bagaimanapun, kumpulan ini mungkin tidak selalu membeli keseluruhan syarikat, tetapi membeli saham (majoriti atau minoriti) dan melihat keuntungan mereka melalui operasi syarikat yang lebih baik daripada penjualannya.

Perubahan Pengurusan

Apabila dana ekuiti swasta membeli syarikat, mereka sering berusaha untuk menggantikan pengurusan atasan dengan orang mereka sendiri. Pengurus baru ini beroperasi di bawah arahan dana dan mungkin tidak berkongsi visi pengurusan sebelumnya. Kumpulan pelaburan boleh memilih untuk mengekalkan pengurusan semasa jika mereka melihat janji dalam kemajuan syarikat. Kumpulan ini mungkin juga mempunyai tujuan jangka panjang untuk syarikat dan ingin mempromosikan kestabilan, dan bukannya membuat penjualan cepat.