Contoh Pekerja Berputar

Apabila pemilik perniagaan kecil memutuskan untuk memindahkan pekerja ke dalam penggiliran pekerjaan, dia membuang pekerja dari peranan dan tanggungjawabnya yang khas dan memperkenalkannya kepada peranan yang sama sekali baru, dengan tanggungjawab baru. Manfaat melangkah ke pekerjaan yang berbeza di syarikat anda yang ada adalah banyak. Sebagai contoh, seorang pereka pakaian di kedai pengantin mungkin bekerja untuk sementara waktu sebagai perunding penjualan untuk mempelajari segmen perniagaan yang berbeza.

Tujuan

Memutar pereka pakaian menjadi peranan penjualan memberi peluang kepada pereka untuk mengetahui jenis gaya dan reka bentuk yang diminta oleh pelanggan. Sebagai perunding penjualan, seorang pereka pakaian dapat mengetahui tentang keberatan umum yang dimiliki pelanggan terhadap gaya berpakaian tertentu. Pereka pakaian juga boleh melihat secara langsung keperibadian, jenis badan dan anggaran pelanggan yang sering mengunjungi kedai. Semua maklumat ini dapat membantu pereka pakaian ketika dia kembali ke kedudukan asalnya dengan butik. Dia dapat menggunakan butiran ini untuk membantu membuat gaun yang lebih sesuai dengan keperluan pelanggan.

Tugas dalam Peranan Baru

Seorang pereka pakaian yang melangkah ke peranan sebagai perunding penjualan akan melakukan tugas baru. Dia boleh mengatur kedai, menggantung pakaian, membersihkan ruang bilik persalinan, menyambut pelanggan, menelefon pembelian dan menjawab soalan. Dia akan memperoleh pengalaman membuka dan memasang butik pada waktu pagi dan menutupnya pada waktu malam.

Kelebihan

Dari sudut pandang pemilik perniagaan kecil, kelebihan penggiliran pekerjaan termasuk meningkatkan fleksibiliti pekerja dengan mengajar mereka kemahiran baru dan berpotensi meningkatkan semangat pekerja. Memutar pereka pakaian ke posisi penjualan memberi peluang kepada pereka untuk melihat apa yang berlaku pada kepingan yang dihasilkannya setelah ia tersedia untuk dijual. Pekerja juga berpeluang mempelajari kemahiran seperti menjual, berkomunikasi secara berkesan dengan pelanggan, pengurusan inventori dan visual merchandising.

Cabaran

Seorang pemilik butik harus mengharapkan beberapa cabaran ketika mengubah pereka pakaian ke posisi penjualan. Mengeluarkan kakitangan dari pasukan reka bentuk anda mungkin akan melambatkan pengeluaran, sama ada anda memutarkan perunding penjualan ke kedudukan pereka pakaian atau membiarkannya tidak selesai. Bersedia untuk meluangkan masa untuk menerangkan proses penjualan kepada pereka pakaian, termasuk membuka penjualan, menangani keberatan, menjual yang menjurus dan menutup perjanjian. Perunding jualan lain mungkin kecewa jika pereka pakaian anda tidak memenuhi tugas penjualannya dengan betul atau selalu bertanya tentang bagaimana melaksanakan tugas sepanjang hari kerja.