Cara Menukar XLSM ke XLS

Microsoft pergi ke Open XML Format untuk dokumen Office mulai tahun 2007. Fail format Open XML lebih kecil daripada format fail sebelumnya. Fail perniagaan Excel 2007 atau 2010 yang disempurnakan dengan makro akan mempunyai sambungan fail XLSM. Sekiranya anda mempunyai Excel 2007 atau 2010, klik dua kali nama fail untuk membuka fail. Sekiranya anda mempunyai versi Excel sebelumnya, anda masih boleh membaca dan mengedit fail tersebut, dengan memuat turun Microsoft Compatibility Pack. Sekiranya anda tidak mempunyai Excel, anda boleh menukar fail menggunakan utiliti percuma.

Pek Keserasian Microsoft

1

Navigasikan ke Pusat Muat turun Microsoft dan klik "Muat turun" untuk mula memuat turun Pakej Keserasian untuk Excel 2000, Office XP atau Office 2003. Anda perlu menyelesaikan semua kemas kini Microsoft untuk sistem operasi anda sebelum anda dapat memuat turun Pek.

2

Klik "Simpan" untuk memuat turun fail. Klik "Jalankan" untuk memasang perisian utiliti pada cakera keras anda. Klik kotak centang "Syarat Pelesenan Perisian Microsoft" setelah anda membaca syarat, dan kemudian klik "Teruskan." Perisian dipasang di komputer anda. Klik "OK" untuk menyelesaikan pemasangan.

3

Lancarkan Excel. Klik "Fail." Klik "Buka" dan arahkan ke fail XLSM yang ingin anda buka. Klik dua kali nama fail untuk membuka fail. Buat perubahan yang anda perlukan.

4

Klik “File,” klik “Save As” di kotak dialog Save As, klik pada menu drop-down “Save File As Type” dan pilih “Excel Workbook (XLS)” untuk menyimpan fail sebagai file Excel 97-2003 menaip.

XLSX XLSM ke XLS Converter 3000

1

Muat turun dan pasang XLSX XLSM ke XLS Converter 3000.

2

Klik dua kali pada ikon "XLSX XLSM to XLS Converter 3000" untuk memulakan program. Pastikan semua program Office seperti Word atau Excel sudah ditutup atau penukar akan menganggap ia sepatutnya menukar semua fail yang terbuka.

3

Klik butang "Tambah Fail" dan arahkan ke fail yang ingin anda ubah. Klik dua kali nama fail untuk membuka fail di penukar. Anda boleh memilih lebih dari satu fail atau menukar keseluruhan folder.

4

Klik pada anak panah ke bawah "Jenis Output" dan pilih "Microsoft Excel 97-2003 XLS" sebagai jenis fail penukaran. Klik butang "Convert" untuk menukar ke XLS.

Pembuka Percuma

1

Arahkan penyemak imbas anda ke FreeOpener dan klik pada butang "Muat turun Sekarang".

2

Klik "Simpan" untuk memuat turun penukar ke cakera keras anda dan kemudian klik "Jalankan" untuk memulakan wizard pemasangan. Sekiranya anda memilih "Express Install FreeOpener," anda akan memasang program lain ke cakera keras anda yang mungkin tidak anda mahukan. Sekiranya anda melakukan "Pemasangan Khusus", anda boleh menolak sebahagian besar program tambahan.

3

Klik dua kali ikon FreeOpen semasa memuat turun selesai. Klik "Fail", kemudian "Buka" dan arahkan ke fail yang ingin anda ubah. Klik "Buka" untuk membuka fail di penukar. Klik "Fail" dan "Simpan Sebagai" untuk menyimpan fail ke format XLS.