Cara Mengendalikan Rakan Sekerja yang Tidak Stabil

Pekerja yang tidak stabil mewujudkan persekitaran kerja yang tidak dapat diramalkan, terutamanya jika rakan sekerja merasa tidak selesa atau terancam. Mempelajari cara menangani pekerja yang tidak stabil mengurangkan ketegangan dan membantu semua orang bekerja dengan lebih cekap. Sekiranya pekerja mempunyai keadaan mental yang menyebabkan keadaan tidak stabil, pekerja tersebut mungkin dilindungi di bawah Akta Orang Kurang Upaya Amerika. Biasakan diri anda dengan keseluruhan situasi untuk memutuskan bagaimana meneruskannya.

Kumpulkan Maklumat

Pemahaman penuh tentang apa yang dihadapi oleh pekerja yang tidak stabil membantu anda mendekati keadaan. Anda perlu mengetahui sama ada pekerja itu mempunyai penyakit mental yang menyebabkan ketidakstabilan sehingga anda tahu bagaimana untuk meneruskannya. Tentukan apakah diagnosis sebenar telah diberikan. Dalam situasi lain, pekerja menghadapi situasi tertekan sama ada di tempat kerja atau di rumah yang menyebabkan ketidakstabilan emosi atau mental. Mendokumentasikan semua gangguan yang anda saksikan di pejabat untuk membuat rekod tingkah laku. Tuliskan tarikh, masa dan situasi yang membawa kepada perkara seperti ledakan emosi, keganasan atau interaksi negatif lain antara pekerja dan rakannya.

Berjumpa dengan Pekerja

Luangkan masa untuk berjumpa dengan pekerja yang tidak stabil untuk membincangkan keadaan secara langsung dengannya. Sekiranya anda takut bahawa dia mungkin menjadi ganas atau tidak terkawal, minta pengurus atau anggota keselamatan lain untuk bergabung dengan anda atau tinggal berdekatan semasa pertemuan. Bercakap mengenai tingkah laku yang telah anda saksikan. Tanyakan mengenai bantuan yang boleh anda tawarkan kepada pekerja atau tempat penginapan yang mungkin dapat membantu. Sebagai contoh, seorang pekerja yang tidak stabil secara emosi mungkin mendapat keuntungan dari bilik peribadi yang boleh dia kunjungi ketika dia merasa di luar kawalan atau kewalahan. Penyesuaian pada jadual kerja atau persekitaran adalah tempat lain yang mungkin untuk membantu pekerja. Keadaan mental yang mempengaruhi aktiviti kehidupan utama seperti makan atau tidur dianggap sebagai kecacatan di bawah ADA dan memerlukan anda membuat penginapan yang munasabah.

Dapatkan Bantuan

Sekiranya syarikat anda mempunyai program bantuan pekerja, atau EAP, rujuk pekerja tersebut ke program tersebut. Dia dapat menerima pertolongan sulit daripada profesional untuk sebarang masalah peribadi yang mempengaruhi kestabilannya. Sekiranya masalahnya berada di luar lingkup EAP, profesional yang bekerja dengan pekerja melalui program ini dapat merujuknya ke terapi profesional atau jangka panjang yang lain.

Beri Sokongan

Sekiranya pekerja yang tidak stabil merasakan anda ingin menolongnya, dia mungkin akan bertindak lebih positif terhadap tindakan anda, terutamanya jika dia mendapat bantuan profesional di pihaknya. Buat sistem perjumpaan atau pemantauan berkala dengan pekerja untuk mendaftar masuk secara berkala. Latihan atau maklumat untuk kakitangan yang lain mengenai cara berinteraksi dengan pekerja adalah cara lain untuk menyokongnya. Dengan memberi tahu pekerja lain cara berurusan dengannya, anda membantu mengurangkan kejadian interaksi negatif.