Tujuan Laporan Personel Terpencil

Laporan anggota terpencil, atau ISOPREP, dapat menyelamatkan nyawa anggota tentera dan pegawai awam yang hilang di zon perang. Walau bagaimanapun, kakitangan mesti mengisi kad ISOPREP dengan tepat untuk menolongnya dalam usaha pemulihan. Walaupun kad ISOPREP mengandungi maklumat peribadi mengenai perkara ini, tentera tetap menyimpan data ini.

Pengenalan

Tentera AS menggunakan laporan ISOPREP untuk membantu mengenal pasti seseorang secara positif sekiranya dia berpisah dari unitnya. Walaupun kad ISOPREP mungkin kelihatan seperti fail sumber manusia, tentera sebenarnya menggunakannya sebagai alat. Semua kad ISOPREP tetap dikelaskan sehingga diperlukan untuk usaha pemulihan. Oleh kerana itu, anggota tentera tidak perlu prihatin mengenai maklumat peribadi mereka yang tersenarai pada kad ISOPREP, menurut Pejabat Suruhanjaya Tentera.

Yang Memerlukan Satu

Mana-mana anggota awam atau tentera yang mempunyai potensi pengasingan sederhana atau tinggi semasa sebahagian daripada operasi ketenteraan mesti membuat kad ISOPREP. Tentera menggunakan beberapa faktor, seperti kekananan dalam tentera dan lokasi geografi sesuatu tugas, untuk menentukan risiko pengasingan seseorang. Seseorang yang menjadi terpencil juga biasanya mesti bertahan, mengelak, menentang atau melepaskan diri dari situasi.

ciri-ciri

Apabila unit bersentuhan dengan orang terpencil, ia dapat merujuk kepada kad ISOPREP individu untuk gambar, data demografi dan maklumat peribadi yang hanya diketahui olehnya. Contohnya, kad tersebut mengandungi ukuran tinggi dan berat badan individu. Empat blok terakhir dalam laporan ISOPREP meminta penyataan peribadi. Sebagai contoh, seseorang mungkin menyatakan dia memiliki anjing bernama Fido pada tahun 1985. Bahagian pernyataan peribadi harus memberikan maklumat yang cukup untuk pasukan pemulihan untuk membuat empat soalan. Seseorang yang terpencil mesti menjawab empat soalan dengan betul agar satu unit membuat pengecaman positif.

Petua

Fail ISOPREP mengikuti individu untuk tugas baru, jadi personel tidak perlu memfailkan kad ISOPREP baru untuk setiap penggunaan. Kerajaan kadangkala mengecualikan pendedahan fail ISOPREP untuk kontraktor kerajaan yang terpencil. Blok 54 pada borang ISOPREP meminta individu membuat nombor pengesahan. Jabatan Pertahanan menyarankan agar tidak menggunakan empat digit terakhir nombor Keselamatan Sosial, nombor mengikut urutan atau penggunaan "0" untuk membuat nombor pengesahan.