Memadatkan PDF untuk Percetakan

Adobe membuat Portable Document Format (PDF) untuk memudahkan pemindahan dokumen antara komputer dan pencetak yang berbeza. Perniagaan kecil dan besar menggunakan format ini untuk berkongsi dan mencetak fail, dan banyak pencetak komersial lebih suka menerima dokumen dalam format PDF. Apabila anda membuat PDF yang mengandungi beberapa halaman atau menyertakan gambar, saiz fail dokumen meningkat secara mendadak. Memindahkan dokumen PDF yang besar ke pencetak sangatlah membebankan, tetapi pemeluwapan fail akan melancarkan prosesnya.

Punca

Fail PDF menanamkan pelbagai jenis data untuk membuat dokumen muncul dengan betul pada sistem yang berbeza. Imej adalah penyebab utama dokumen PDF besar, terutamanya jika ia berkualiti tinggi atau banyak. Faktor lain seperti penanda buku, fon tertanam, lapisan dan komen juga dapat meningkatkan ukuran dokumen. Kadang-kadang terdapat kesalahan dalam PDF yang meningkatkan ukuran fail, misalnya, penanda halaman dan pautan yang tidak sah. Sebilangan besar komponen tersebut tidak kelihatan, tetapi Neevia PDFCompress, Adobe Acrobat X Pro dan Primo PDF memberikan pilihan untuk memampatkan PDF dan menghilangkan elemen yang menyusahkan.

Pemampat PDF Neevia

Neevia Technologies menawarkan perkhidmatan pemampatan PDF dalam talian percuma, yang disebut PDFCompress (lihat Sumber untuk pautan). Perkhidmatan ini memadatkan fail PDF berukuran hingga 5 megabait. Empat pratetap mampatan yang berbeza secara automatik memampatkan gambar ke pelbagai tahap, atau anda boleh memasukkan jumlah tertentu untuk mengawal pemampatan gambar secara manual. Ia menawarkan format pemampatan JPEG2000, JPEG dan ZIP. Eksperimen dengan tetapan gambar untuk mencari keseimbangan yang tepat antara ukuran fail dan kualiti gambar. PDFCompress juga menghilangkan faktor lain yang meningkatkan saiz fail termasuk penanda halaman, borang, lapisan, anotasi, label halaman dan utas artikel. Setelah memampatkan fail, PDFCompress akan memaparkan jumlah ruang yang disimpan, dan kemudian anda boleh memuat turun dokumen yang dimampatkan atau mencuba tetapan yang berbeza untuk memampatkannya lebih jauh.

Acrobat X Pro

Adobe merancang Acrobat X Pro khusus untuk membuat dan menyunting fail PDF. Dalam menu Save As, pilihan PDF yang Dioptimumkan memberi anda kawalan terhadap gambar, fon, objek, data pengguna dan item lain yang meningkatkan ukuran fail. Pilihannya termasuk menurunkan sampel atau memampatkan gambar, membuang fon, membuang data yang tidak digunakan dan meratakan lapisan. Alat yang berguna dalam kotak dialog Pengoptimal PDF adalah perintah "Audit Space Usage". Acrobat akan mengimbas dokumen dan menunjukkan kepada anda komponen apa yang meningkatkan ukuran fail sehingga anda dapat memberi tumpuan untuk mengurangkan bahagian-bahagian dokumen tersebut. Pilihan lain dalam menu Save As adalah perintah Reduce File Size. Perintah ini mengecilkan fail PDF secara automatik dengan memampatkan elemen dan menghilangkan item yang tidak diperlukan. Cukup tetapkan keserasian dokumen dan Acrobat menangani yang lain.Memilih "Terapkan ke Beberapa" akan menjalankan perintah pada beberapa dokumen PDF pada masa yang sama dan memadatkan semuanya untuk dicetak.

PrimoPDF

PrimoPDF adalah penukar PDF percuma yang juga berfungsi sebagai pencetak maya. Setelah memasang PrimoPDF (lihat Sumber untuk pautan), ia dapat diakses di menu cetak pembaca PDF seperti Acrobat atau Nitro. Apabila anda memilih PrimoPDF sebagai pencetak di menu cetak dan mencetak ke fail, program membuat semula PDF menggunakan tetapan pemampatan. Pilihan pratetap yang membuat dokumen untuk skrin, eBook, cetakan dan prabayar tersedia. Gunakan tetapan khusus untuk mengkonfigurasi pengambilan sampel untuk pemampatan gambar. PrimoPDF merangkumi pilihan untuk menukar gambar dari CMYK ke RGB, yang mengurangkan ukuran fail dengan mengurangkan jumlah maklumat warna. Gunakan pilihan penukaran RGB hanya jika mencetak dokumen anda tidak memerlukan warna empat proses.

Pertimbangan

Memadatkan PDF boleh menyebabkan masalah jika tetapan pemampatan anda terlalu melampau. Sebagai contoh, mengoptimumkan PDF anda boleh mengakibatkan kejelasan gambar dan menjadikan kualiti cetakan tidak dapat diterima. Oleh itu, selalu buat salinan dokumen anda supaya pengubahsuaian tidak menyebabkan kerosakan kekal pada fail anda. Bandingkan PDF ringkas dengan fail asal untuk menilai kehilangan kualiti dan mengetahui berapa banyak pemampatan yang mengurangkan ukuran fail. Cetak dokumen anda untuk menguji tetapan anda, dan terus bereksperimen sehingga anda mencapai hasil yang diinginkan.